La calor canicular en ple mes de juny es fa sentir de valent a Ponent, Camp de Tarragona i Ebre

Llocs com les piscines municipals de Lleida esdevenen els refugis per poder suportar temperatures que novament han superat de llarg els 35 graus

ACN Lleida .- La calor canicular que s’ha establert des d’ahir diumenge a Catalunya en ple mes de juny s’està fent sentir amb força a les comarques de Ponent, on els registres a la una de la tarda ja se superaven els 35 graus en punts com Aitona o Alcarràs (Segrià) i la previsió és que el termòmetre arribi al llarg de la tarda als 38 graus. També s’han fet sentir aquestes temperatures estivals a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona on s’ha registrat una màxima de 35,3 graus a Roquetes (Baix Ebre). Per poder fer front a aquesta calor que ha arribat enguany abans que l’estiu són moltes de les persones que han buscat refugi en llocs com les piscines municipals de Lleida, que van obrir al cap de setmana, de la mateixa manera que moltes altres de poblacions de Ponent anticipant-se així a la finalització del curs escolar.
La calor de ple estiu s’està fent notar aquest estiu sobretot en punts de les comarques de Ponent i també del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Com ja ve sent habitual els darrers anys, els termòmetres s’han avançat a les canícules del juliol i l’agost i aquesta primera quinzena de juny s’han assolit registres com els 38’4 graus d’ahir diumenge a Alcarràs. Aquest dilluns no es preveu diferent i segons dades del Meteocat a entre la una i les dues de la tarda s’han superat els 35 graus a molts punts de pla de Lleida i també de l’Ebre.

Aquesta calor extrema no és una excepció a d’altres indrets del país com la Conca de Tremp, on a la capital de Pallars Jussà ja s’ha arribat als 34,7 graus a les dues de la tarda. Però també s’ha arribat als 34 graus a punts com Montesquiu (Osona), Sant Salvador de Guardiola (Bages), al Pantà de Riba-Roja, al Masroig, o als 35,3 de Vinebre. També a Tortosa s’ha arribat als 34,8 graus, a Benissanet (Ribera d’Ebre) als 34,5, al Mas de Barbens (Montsià) als 32,9 i a la Terra Alta s’han fregat els 30 graus amb la màxima de 31,7 a Horta de Sant Joan.

Al Camp de Tarragona també s’han superat els 30 graus en la majoria de municipis, sobretot de l’interior, amb puntes de 32,9 graus al pantà de Siurana (Priorat), o de 32,5 a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà). Segons dades de l’Observatori de l’Ebre, la temperatura mitjana del mes de juny a les Terres de l’Ebre ha superat els 30 graus en els darrers tres anys (amb 30,5 graus el 2014, 31,7 graus el 2015 i 31,4 graus l’any passat). De fet, la tendència durant la darrera dècada ha estat de temperatures superiors o properes als 30 graus per aquestes dates properes a l’arribada del solstici d’estiu. A més a més, les màximes del mes de juny dels darrers anys s’han registrat entre els dies 12 i 14 de juny. El 13 de juny de l’any passat es va registrar una màxima de 37,5 graus a Roquetes, el 12 de juny de 2015 es va registrar la màxima mensual amb 31,7 graus, i el 13 de juny de 2014 també es van assolir els 37 graus.