‘Cal·lípolis Next Generation’, projecte del Port, Vila-seca i Repsol per a la recuperació econòmica

El Port de Tarragona, Repsol  i l’Ajuntament de Vila-seca han formalitzat una entesa  sense precedents per tal de configurar un macroprojecte  valorat en 260 milions d’euros i que aspirarà no només a impulsar la recuperació econòmica del territori, sinó a fer un pas de gegant capaç de transformar, a una generació vista, el futur i l’horitzó del Sud de Catalunya.

La joia de la corona és un paraigua que engloba fins a onze projectes  de gran valor, tots ells en una fase de viabilitat i estudi previ molt avançats que els farien accelerar  amb relativa rapidesa. El macroprojecte s’anomena ‘Cal·lípolis Next Generation’, vol suposar una porta d’entrada cap a un futur més competitiu, pròsper i sostenible i el calendari  de la seva materialització dependrà de l’arribada o no d’uns  fons europeus als juals ja han iniciat els tràmits per encabir-se.

En cas que Europa donés l’esquena al macroprojecte, els impulsors no han amagat que tenen intenció d’impulsar els projectes  «sí o sí», malgrat que els terminis, processos i gestions podrien patir importants contratemps. El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha defensat que «és la coincidència de totes les inversions  en aquest moment de necessitat el què aportarà un impuls increïble i multiplicarà  els resultats d’aquest macroprojecte que avui presentem». Dels fons europeus, doncs, dependrà l’acceleració i la simultaneïtat d’unes inversions decidides a tirar endavant.

La naturalesa de les inversions  és molt heterogènia, i el resultat conjunt vol ser la creació d’un nou motor enfocat als tres grans pilars de l’economia del territori: la indústria química, el turisme i el sector logístic que encapçala el Port. Grans projectes com el desenvolupament de la futura ZAL i les seves connexions, la consolidació de la platja de la Pineda i la recuperació ambiental del seu passeig, la naturalització de l’extensa Xarxa Natura 2000, la regeneració de l’ecosistema marí de Tarragona o la construcció de l’esperat contradic dels Prats i l’adequació del pantalà de Repsol són algunes de les cartes principals del macroprojecte. «Transformador, transversal i disruptiu», han definit els tres signants.