Brussel·les treu Grècia del procediment de dèficit excessiu on només queden Espanya, França i el Regne Unit

La Comissió Europea diu que Atenes obre “un nou capítol” després de passar d’un dèficit del 15,1% el 2009 a un superàvit del 0,7% l’any passat

ACN Brussel·les .- La Comissió Europea ha decidit aquest dimarts treure Grècia del procediment de dèficit excessiu, on ara només quedaran tres estats: Espanya, França i el Regne Unit. La decisió, que hauran d’avalar els estats membres, s’ha pres després dels “esforços substancials fets en els últims anys” pel país hel·lè, que ha passat d’un dèficit del 15,1% el 2009 a un superàvit del 0,7% l’any passat. El dèficit excessiu, d’acord amb la normativa europea, se situa per sobre del 3%. “És un moment molt simbòlic per a Grècia”, ha assegurat el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici. “Grècia està llesta per sortir del procediment de dèficit excessiu, girar la pàgina de l’austeritat i obrir un nou capítol de creixement, inversió i treball”, ha dit. El deute de Grècia, però, rescatada tres cops, és de prop del 180% del PIB.
La decisió de la Comissió Europea arriba després que dilluns l’Eurogrup desbloquegés un pagament de 7.700 milions d’euros a Atenes en el marc del seu tercer rescat. Uns diners que es transfereixen arran d’una nova ronda de mesures d’austeritat aprovada pel govern d’Alexis Tsipras. Tot i la sortida del procediment de dèficit excessiu, les finances d’Atenes són molt delicades, tant per l’atur, que segueix per sobre del 20%, com pel deute, que gairebé duplica la seva pròpia riquesa. De fet, el proper repte d’Europa es negociar la reestructuració del deute grec, que el propi FMI considera impagable.