El BBVA revisa tres dècimes a l’alça el creixement de l’economia catalana fins al 3,3% per aquest any

El departament d’estudis de l’entitat financera assegura que la incertesa política del 2016 va restar prop d’un punt percentual al PIB espanyol

ACN Barcelona .– L’economia catalana creixerà un 3,3% al 2017, segons BBVA Research. Aquesta previsió supera en tres dècimes l’anunciada al maig i sis dècimes en relació amb la presentada en l’última edició de la revista ‘Situació Catalunya’. Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya de BBVA Research ha explicat que la bona marxa de les exportacions i el bon comportament del sector turístic expliquen aquesta acceleració. Cardoso també s’ha referit a la incertesa política que va conviure amb l’economia espanyola en el 2016 i ha anunciat que l’impacte de la manca de govern podria haver restat entre mig punt i un punt percentual al PIB espanyol. En relació amb l’ocupació, el BBVA preveu que entre finals del 2016 i finals del 2018 l’economia catalana crearà 230.000 llocs de treball i la taxa d’atur es situarà en el 9,3% al 2018. Cardoso ha anunciat que l’ocupació d’abans de la crisi no es recuperarà fins a començament del 2020.
Cardoso ha recordat que l’economia catalana va tancar el 2016 amb un creixement del PIB del 3,5% gràcies a uns ”vents de cua” molt favorables per a la recuperació com un creixement de la demanda interna, un escenari de baixos tipus d’interès, un preu del petroli molt favorable, una tendència a l’alça i constant del sector turístic i bon nivell d’exportacions.

L’economista en cap per a Espanya de BBVA Research ha assenyalat que aquests ”vents de cua” en general es mantindran però d’una manera més ”moderada” cosa que farà que el creixement del PIB català tanqui en el 3,3% a finals d’aquest any, tres dècimes per sobre de la previsió anunciada al maig i sis dècimes en relació amb l’última previsió anunciada a finals del 2016 en la presentació de l’última edició de la revista ‘Situació Catalunya’.

Aquest optimisme en relació amb l’economia catalana es basa aquesta vegada en un sector exportador sobre el que no ”s’esperava un recuperació tan forta i l’evidència mostra una acceleració” i una forta vitalitat, ha dit Cardoso. Aquesta vitalitat es veu especialment en les vendes de béns industrials destinades a regions emergents.

L’altre factor que ha millorat les previsions del BBVA ha estat el sector turístic que amb les últimes xifres conegudes també ”sorprèn positivament” perquè segueix creixent contràriament a les últimes previsions que anunciaven un cert esgotament d’aquest component.

A més d’aquest dos factors que estan impactant d’una manera molt positiva en el PIB català hi ha també el sector de la construcció que està deixant de ser un llast per al creixement de l’economia catalana i que després de deixar en rere d’una manera definitiva el període de recessió comença a ”contribuir” en el creixement del PIB.

Cardoso també ha explicat que el creixement d’aquest PIB encara podria haver estat més positiu si l’equilibri pressupostari del sector públic hagués estat enllestit.

230.000 nous llocs de treball fins al 2018

En relació amb el mercat laboral, les previsions indiquen que l’economia català crearà 230.000 llocs de treball directes entre finals del 2016 i finals del 2018, cosa que deixarà la taxa d’atur en el 9,3% a finals del 2018. Cardoso ha assegurat que la recuperació dels nivells d’ocupació d’abans de la crisi no es veuran fins a començament del 2020, després de més de 12 anys d’haver començat la crisi.

Cardoso ha destacat que aquest ”vents de cua” que s’han observat en els últims anys a partir d’ara es ”moderaran” i faran que el creixement del PIB el 2018 sigui del 2,8%, cosa que suposaria encadenar cinc anys consecutius de creixement del PIB, ha destacat Christian Terribas, director territorial de BBVA a Catalunya.

Els ”vents de cua” es mantindran favorables però en menys intensitat especialment per la disminució del creixement de la demanda interna que en els dos últims anys ha crescut a l’entorn del 3,3% i que es preveu que aquest any registri un creixement de l’entorn del 2%.

En relació amb el preu del petroli i la política monetària expansiva no es preveuen canvis substancials en els pròxims trimestres i els primers increments dels tipus d’interès es podrien veure a finals del 2018, segons Cardoso.

De cara al 2018, un del factors de risc és l’impacte del Brèxit. Cardoso ha explicat que per cada punt percentual que perd l’economia britànica, el PIB català resta unes tres dècimes i en el cas del petroli, per cada 10% d’augment del preu del petroli el PIB català se’n ressent també en tres dècimes. Dos factors que també es tenen en compte en la previsió del BBVA per a l’economia catalana de cara al 2018.

En l’informe de conjuntura també es té en compte l’impacte que pot tenir en l’economia catalana i en el mercat de treball l’increment del Salari Mínim Interprofessional. El BBVA assegura que l’1,5% dels afiliats a la Seguretat Social a Catalunya cobren per sota del SMI. Aquest increment impactaria negativament en el col·lectiu de les dones, els joves, els immigrants i en general al personal contractat temporalment.

Cardoso també s’ha referit dels riscos que pot tenir l’economia catalana un canvi d’escenari de baixos tipus d’interès. L’economista del BBVA ha alertat que a partir del 2019, amb un increment dels tipus d’interès, s’haurà de tenir en compte l’efecte que pugui tenir en la demanda interna atès l’alt endeutament que encara arrosseguen les famílies i les empreses.

Incertesa política

A preguntes dels periodistes, Cardoso ha assegurat que el departament d’estudis no té un càlcul concret de l’impacte en l’economia catalana del procés independentista. En tot cas, ha dit, des del departament d’estudis no s’observa cap impacte en la previsió de creixement del PIB català per al 2017 i per al 2018.

On sí que el departament d’estudis del BBVA té un càlcul de l’impacte de la incertesa política és en el conjunt de l’economia espanyola. La manca de govern en l’exercici del 2016 podria haver suposat restar entre 0,5 punts i un punt percentual al creixement de l’economia espanyola, cosa que suposaria entre 5.000 i 10.000 milions d’euros.