Bassa dona per acabada la mediació amb Eulen però no veu “insalvables” les diferències entre treballadors i empresa

La consellera de Treball insta les administracions a “replantejar” com fan les contractacions i a “pensar més en el servei i no tant en les apostes econòmiques”

ACN Barcelona .- La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha donat per tancada la mediació del Govern en el conflicte d’Eulen després que l’assemblea de treballadors reunida aquest diumenge de forma extraordinària hagi rebutjat la proposta plantejada per la Generalitat i per tant mantingui la vaga total i indefinida a partir d’aquest dilluns. Bassa creu que les diferències entre treballadors i direcció no són “insalvables” però ha assenyalat que ara han de ser les parts implicades les que han de negociar. Bassa ha assegurat que no se senten “decebuts” pel resultat de la votació perquè ha sortit el ‘no’ “democràticament”. La consellera ha fet una crida a les administracions a “replantejar” com fan les contractacions i licitacions i a “pensar més en el servei i no tant en les apostes econòmiques”.
Bassa no ha tancat la porta a tornar a mediar en el conflicte si les parts ho volguessin i ha assenyalat que ho farien aquesta mateixa nit per evitar la vaga indefinida prevista a partir d’aquest dilluns. Ara bé, la titular de Treball ha destacat que una d’elles, la direcció de l’empresa, va deixar clar fa uns dies que no podia assumir més del que van acordar en la proposta de mediació dimarts passat.

“La nostra feina de mediar i d’ajudar a apropar les posicions s’ha acabat. Hem estat mediant des del primer moment; en els 21 dies de conflicte, hi hem estat a totes les hores”, ha afirmat Bassa, que ha comparegut aquest diumenge al vespre per valorar el resultat de l’assemblea de treballadors d’Eulen, acompanyada pel director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Enric Vinaixa.

Per a la consellera, ara són les dues empreses implicades, Eulen i Aena, i els treballadors, els que s’han d’asseure a negociar: “Què podrien fer? O es posen d’acord les dues parts o bé el govern espanyol decideix què fa amb la contractació d’un empresa que té un conflicte laboral, però que ha de donar un bon servei en els ciutadans”. “Les competències són ara totalment d’Aena i Eulen”, ha insistit.

La titular de Treball ha constatat que la mediació no ha acabat com el hauria agafat, però ha agraït a l’empresa que assumís l’increment salarial dels 30 euros que primer van oferir als 200 que finalment recull la proposta mediadora. També ha agraït al comitè de vaga que tornés a convocar una assemblea i als treballadors per la seva participació. “Ara sí que han sotmès l’acord a votació i han complert el compromís de la mediació, que establia traslladar la proposta a l’assemblea”, ha dit la consellera amb referència implícita al que va passar dijous, quan es van debatre tres opcions de plus salarial no previstes dins el document de mediació de la Generalitat.

En canvi, la consellera ha carregat contra Aena i li ha retret que arribés “dotze dies tard” per asseure’s en les negociacions entre empesa i treballadors. Per a Bassa, això va fer “enquistar més el conflicte”.

La consellera també ha assenyalat que el conflicte del Prat no és un “problema puntual com s’havia encarat” a l’inici i ha destacat que els treballadors d’Eulen a Madrid estan plantejant reunions per fer una vaga, fet que demostra que és “endèmic”. La consellera ha demanat “replantejar” com es fan les licitacions, especialment en temes sensibles com són la seguretat o serveis públics. “Això no hauria passat si la licitació hagués estat correcte”, ha etzibat.

Amb el rebuig de l’assemblea a la proposta mediadora aquest diumenge, es confirma que la vaga total i indefinida dels vigilants de seguretat a l’aeroport del Prat comença aquest dilluns, després d’una vaga de zel que va començar a finals de juliol i cinc jornades d’aturades parcials en els últims dies.