Ballesteros portarà al ple el cessament de Laia Estrada

L'exalcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, durant un plenari.

Els cupaires hi veuen “persecució política” i voluntat de “venjança”, mentre que el govern ho emmarca en el compliment de la sentència

Redacció.- El govern de l’Ajuntament de Tarragona, integrat pel PSC i el PP, portarà al plenari municipal de dilluns vinent el cessament de la regidora de la CUP Laia Estrada, condemnada a tres mesos de presó i a la inhabilitació per al dret de sufragi passiu pel ‘cas Bershka’. Segons ha avançat el ‘Diari de Tarragona’, a proposta de l’alcaldia el ple donarà compte de la ratificació de la sentència de l’Audiència de Tarragona per part del Tribunal Suprem. L’argument esgrimit és que, arran d’aquesta resolució judicial, Estrada “es troba en una causa d’incompatibilitat que comporta el cessament”. En un comunicat, la CUP ha acusat el govern de “persecució política” i de tenir voluntat de “venjança” contra la regidora per haver portat el cas Inipro als jutjats. Al seu torn, la portaveu del govern, Begoña Floria, ha justificat que el govern només pretén donar compliment a la sentència i a un informe del secretari municipal en què es conclou que Estrada ha de plegar.
La polèmica sobre la incompatibilitat o no de la regidora Laia Estrada a l’Ajuntament de Tarragona després de la ratificació de la condemna pel ‘cas Bershka’ arribarà dilluns vinent al plenari municipal. Un informe del secretari de l’Ajuntament realitzat l’any passat apuntava que una condemna de presó seria incompatible amb el càrrec i que, en el moment que la sentència fos ferma, Estrada hauria de dimitir. En cas que ella no retornés l’acta de regidora, afegia el secretari, seria funció del ple informar de la seva incompatibilitat per al càrrec. Estrada, per la seva banda, ha sostingut durant aquest temps que la sentència només li impedeix concórrer a unes eleccions, però no comporta que hagi de deixar el càrrec.

Arribats a aquest escenari, Josep Fèlix Ballesteros ha inclòs aquest punt en l’ordre del dia del ple de la setmana que ve. La portaveu del govern, Begoña Floria, ha negat que es tracti de cap revenja política i ha defensat que ells només volen donar compliment a una sentència. A més, la regidora socialista ha fet notar que, en cas d’incomplir les indicacions del secretari municipal, s’actuaria d’una forma “arbitrària” i caldria justificar per què aquesta persona segueix cobrant de les arques municipals si està inhabilitada.

Floria ha etzibat que la inhabilitació d’Estrada té “una incidència relativa al plenari perquè el seu vot no és determinant en les decisions que s’hi prenen”. La portaveu ha acusat la CUP de “confondre les coses” quan acusa el govern de persecució i ha negat que es tracti d’una “decisió política”. A més, Floria ha subratllat que és la mateixa justícia a la qual la CUP “hi va sovint per denunciar regidors del consistori” la que ara diu “que queda inhabilitada per a l’exercici de les seves funcions”.

La CUP denuncia la ‘vendetta’ de l’equip de Ballesteros contra Laia Estrada

Per la seva banda, els cupaires han valorat que darrere d’aquesta decisió hi ha una interpretació “absolutament esbiaixada” de la llei que només respon a interessos polítics. “Estem davant d’una persecució política de primer ordre amb instruments de pressió per part del PSC i el PP”, subratlla la CUP en un comunicat. La formació anticapitalista, a més, ha acusat l’Ajuntament de saltar-se la seva pròpia legalitat “per perseguir políticament la dissidència, i és que no té cabuda enlloc que es cessi un càrrec electe quan aquest no ha entrat a presó”.

Segons la CUP, el govern només pretén “treure’s de sobre” una regidora del plenari per les seves discrepàncies polítiques. La CUP considera que es tracta d’un fet extremadament greu que només respon a la ‘vendetta’ de l’alcalde i el seu equip contra la portaveu de la formació. La formació recorda que Estrada els “ha assegut davant dels tribunals pel Cas Inipro, que ha qüestionat els “projectes estrella” del govern com els Jocs del Mediterrani o el pla urbanístic de la Budellera i ha denunciat reiteradament l’opacitat de les empreses municipals i del conjunt de l’Ajuntament així com el nefast funcionament intern, entre d’altres”.

Per la CUP, l’actitud de l’alcalde demostra que a l’Ajuntament hi ha instal·lat “un govern caciquista, dèspota i autoritari”. “Som davant d’una acció clarament desesperada que evidencia que són conscients la fi de l’era Ballesteros al capdavant de la institució”, afegeix la formació. La CUP considera que amb aquesta maniobra “cauen les màscares de les bones formes i aparences institucionals, quan aquesta és l’única resposta que és capaç de proporcionar l’alcalde i els seus per intentar treure’s de sobre el seu principal adversari polític”. La candidatura s’ha posat a disposició de tots els grups de l’oposició “que no vulguin fer de còmplices de Ballesteros i tinguin un interès real en abordar aquesta qüestió”.