“Baix a Mar”, premi a la millor producció de les comarques tarragonines del FIC-CAT 2017

El festival internacional de cinema en català de Roda de Berà va atorgar aquest premi al documental, que retrata la Torredembarra dels anys 20 i 30

URV Activ@.- El XIè Festival Internacional de Cinema en Català, FIC-CAT, celebrat del 5 a l’11 de juny a Roda de Berà, va premiar el documental “Baix a Mar” com la millor producció de les comarques tarragonines. Maria Roig, directora i guionista (2016) va rebre el premi de mans de Joan Reig, membre del jurat i bateria de Els Pets, en l’últim dia del festival.

L’obra, que competia en l’apartat de documentals de la secció oficial, presenta un testimoni històric valuós i estètic: imatges de la Torredembarra dels anys 20 i 30, dels feixucs treballs dels pescadors, de l’arribada del capità d’un vaixell i d’imatges familiars i turístiques a la platja. Són les imatges que va trobar l’any 2013 la família Alcina a les golfes de casa seva, en blanc i negre, en cinema mut i sense tractar, i va fer arribar a l’Arxiu Municipal de Torredembarra. Les filamcions estan ben realitzades i tenen voluntat documental. Després de la recuperació material de les pel·lícules per part de l’Arxiu de la Filmoteca de Catalunya i una investigació sobre l’autor de les imatges i la família filmada, duta a terme per Maria Roig, col·laboradora de la Unitat del Cinema de la URV i per Pedro Nogales, membre de la Unitat, calia fer-ne un documental.

“Baix  a mar”

En el documental fet per Maria Roig al 2016 (30′) hi presenta una història literària, a partir de les imatges i la documentació trobada. És la nena Margarita Tizón Duclaud qui explica que cada any la seva família barcelonina, encapçalada pel seu pare, l’industrial tèxtil Manuel Tizón autor de les imatges, estiueja a la vil·la marinera. Ella explica com és de lliure la seva vida veient treballar als pescadors, observant els vaixells des de la platja, anant i venint lliurement, des de la llar familiar als carrers del poble, lluny de l’ambient emmidonat de la capital.

El productor del documental ha estat l’Ajuntament de Torredembarra. Al Festival i a la seva secció, ha competit amb vuit documentals més.Maria Roig ha col·laborat amb èxit en altres obres relacionades amb la Unitat d’Investigació del Cinema de la URV. Al FIC-CAT s’han atorgat tretze premis més.

La desena edició del FIC-CAT es va dedicar als i a les guionistes, aquesta figura rellevant de la indústria cinematogràfica que té molt poc recorregut professional a casa nostra. La major part dels directors i directores es fan el seu propi guió o acaben adaptant guions d’altri o provinents del teatre.

El FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada és una iniciativa de l’àmbit cinematogràfic que neix l’any 2008 amb la voluntat de posar a l’abast dels i de les cineastes de Catalunya —i de tots els territoris i països d’arreu del món— l’oportunitat de projectar les seves pel·lícules, compartir experiències i potenciar la creació des de la indústria del país i en la llengua que ens és pròpia. En aquest sentit cada any el FIC-CAT va adreçat, sobretot, als realitzadors i realitzadores, amateurs i professionals, que tinguin propostes creatives, arriscades i innovadores. I té la voluntat de normalitzar la realització i el consum audiovisual en català, la llengua pròpia.