Arrenca la 35a Setmana del Llibre en Català

L’Avinguda de la Catedral ofereix més de quatre quilòmetres d’estanteries amb diversitat d’oferta editorial

ACN Barcelona .- La 35a Setmana del Llibre en Català ha obert les portes aquest divendres amb 200 novetats editorials repartides en 163 expositors. Fins el 17 de setembre l’Avinguda de la Catedral serà escenari d’aquesta fira que aplega el 95% de les editorials del país, segons ha informat l’organització. La Setmana comptarà amb la presència d’autors de reconegut prestigi internacional i amb 16 editors estrangers que es reuniran amb agents literaris en el marc de la fira per exportar les lletres catalanes arreu del món. “Estem resseguint el camí per acabar tenint un bon saló del llibre com tenen ciutats com París o Roma”, ha assegurat el president de la Setmana del Llibre en Català, Joan Sala, en declaracions a l’ACN.
“Hem tornat a treballar per fer La Setmana més gran de la història”, ha afirmat Sala. De fet, la fira compta amb més de quatre quilòmetres d’estanteries en què es poden trobar desenes de novetats editorials i altres propostes en català. A més a més de treballs originalment escrits en la nostra llengua també hi ha traduccions. Consolidada ja com un dels esdeveniments culturals rellevants de l’any, busca continuar sent un estímul per a la promoció de la lectura i la venda de llibres en català, contribuint així al creixement del nombre de lectors en llengua catalana.

Una activitat “que surt a compte”

L’editor, Gregori Dolç, ha afirmat que és l’oportunitat per posar-se en contacte amb la gent que “encara” llegeix. Després de confirmar que l’emplaçament de La Setmana “és excel·lent” ha conclòs que per un editor “no ser-hi, seria un error”.

Dolç ha subratllat que “no sap si l’estat de la lectura està millor o pitjor que l’any passat” però que com que el seu és un sector “sempre en crisi” les fires són una oportunitat. En la mateixa línia s’ha referit l’editor, Xavier Benito, que ha dit que “és un bon moment perquè la gent vegi el que s’ha editat en català”.

Tot i lamentar que la tecnologia ha restat protagonisme al llibre, ha admès que ser a l’Avinguda de la Catedral “surt a compte” però que és un “esforç” que fa de gust per donar suport a la llengua, la cultura i al país.

Primeres compres de La Setmana

Després d’haver modificat les dates de l’activitat i començar-la una setmana més tard, el president de La Setmana s’ha mostrat confiat en que enguany hi participarà més gent perquè “ja hi ha més persones que han tornat de vacances “. El màxim responsable de l’esdeveniment ha recordat que “és l’oportunitat” per trobar tots els llibres perquè els editors hi porten “tot el seu fons”.

Un dels ciutadans que passejava per un dels passadissos d’aquesta mostra, Pep Vinyoles, ha trobat la fira “petita” i “amb molta oferta per a nens i nenes”. Vinyoles ha dit que els llibres l’apassionen i que per això “li agrada la fira”.

“No se si és cert això que diuen que la gent d’ara no llegeix tant. Però si als que ens agrada venim, potser fem picar a algú”, ha fet broma Vinyoles. Per la seva banda, una altra ciutadana, Venessa Benítez ha afirmat que cada any ve a veure les novetats i “sempre compra alguna cosa”. Benítez ha explicat que ve a primera hora perquè és quan “es veu tot més bé” i que ha comprat el llibre Mirall Trencat de Mercè Rodoreda.

270 activitats durant La Setmana

En aquesta edició, l’escriptor Jaume Cabré (Barcelona, 1947) serà distingit amb el 21è Premi Trajectòria en reconeixement a “l’excel·lència de la seva obra literària, la seva obra monumental i la defensa de la cultura en català”. El pintor Joan Pere-Viladecans ha cedit una obra a Cabré i se’n oferiran reproduccions a la fira. L’acte de lliurement del premi a Jaume Cabré serà el 14 de setembre a les 19:30h.

En l’edició d’aquest 2017 s’han programat més de 200 activitats, unes 40 orientades als més petits. Aquestes accions es desenvoluparan en 3 escenaris exteriors del recinte de La Setmana i en dos espais interiors: el Casal del Metge i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

Del 8 al 17 de setembre també passaran per la setmana diversos autors internacionals com ara l’artista visual italià Nanni Balestrini, l’autora anglesa Mary Beard, i la siriana Gulnar Hajo. Paral·lelament, aquest 2017 La Setmana organitzarà un acte solidari en favor de la cultura de la pau.

Balanç positiu de 2016

La passada edició de La Setmana va generar un gran èxit i el balanç va ser “positiu”. La facturació va arribar fins els 354.000 euros, un 16,6% més respecte l’any anterior. La venda de llibres i revistes durant els dies de la mostra, va augmentar en un 8,9%, apropant-se a la xifra de 22.300 €. També destaquen la compra de llibres de fons, ja que, va representar quasi la meitat de les vendes.