Alliberen a l’Arboç un home segrestat per una organització criminal francesa

L’home l’havien capturat a Errenteria, al País Basc, i el traslladaven en vehicle cap a França per matar-lo, segons la Guàrdia Civil

Redacció.- La Guàrdia Civil ha alliberat a l’estació de servei de l’AP-7 a l’Arboç (Baix Penedès) un veí d’Errenteria, al País Basc, que havia estat segrestat per una organització criminal francesa. L’home el van capturar el 9 de gener quan sortia del seu domicili i el van introduir a cops i a punta de pistola en un vehicle, amb el qual el van traslladar a Alacant. Segons els investigadors, l’organització va exigir a un familiar de la víctima que viu a Màlaga el pagament d’un rescat de 500.000 euros sota amenaça de mort. Dos dies després del segrest, les negociacions van fracassar i la banda va decidir fugir a França per acabar amb la vida de l’home. L’11 de gener, agents de la Guàrdia Civil van interceptar l’hostatge i dos segrestadors a l’àrea de servei de l’AP-7 al Penedès, mentre que el vehicle llançadora que els obria pas va ser aturat posteriorment a prop del peatge de la Jonquera (Alt Empordà). Un total de cinc persones ja han ingressat a presó.
Una investigació conjunta de la Guàrdia Civil i l’Ertzaintza, dins l’Operació ‘Bahiketa’, ha permès alliberar un veí d’Errenteria que va romandre privat de llibertat i ocult en un domicili d’Alacant. L’hostatge va ser assaltat a cops i introduït violentament en un vehicle a punta de pistola a les immediacions del seu domicili, on els segrestadors l’esperaven.

Després d’aquests fets, un germà de la víctima va acudir a comissaria per denunciar el segrest del seu familiar i va comunicar a la policia basca que els segrestadors havien contactat amb un altre germà resident a Màlaga i li havien exigit un rescat de mig milió d’euros per alliberar-lo, sota amenaça de mort.

Davant les sospites que els segrestadors havien pogut abandonar el País Basc, l’Ertzaintza va comunicar els fets a l’equip de segrestos i extorsions de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, establint-se en aquell moment un equip conjunt d’investigació. Els agents van constatar que la víctima i els seus segrestadors es trobaven ja a la ciutat d’Alacant.

Dos dies després del segrest, l’organització criminal va decidir fugir ràpidament a la ciutat francesa de Pau amb la intenció d’acabar amb la vida de la víctima, després que les negociacions entre els segrestadors i el germà que estava sent extorsionat haguessin fracassat.

Ràpidament, agents de la Unitat Central Operativa (UCO) i de la Unitat Especial d’Intervenció (UEI) de la Guàrdia Civil establir ràpidament un dispositiu policial, atès que els segrestadors i la víctima es desplaçaven en dos vehicles amb matrícula francesa. Els agents van poder alliberar l’hostatge en una estació de servei de l’Arboç (Baix Penedès) i detenir dos dels segrestadors.

Pistola ‘tàser’ simulada en un telèfon mòbil

L’altre turisme actuava de llançadora amb la finalitat d’alertat de qualsevol presència policial. La Guàrdia Civil el va poder interceptar a prop de la frontera francesa, a prop del peatge de la Jonquera (Alt Empordà). Els agents van detenir els dos ocupants, els quals duien una pistola tipus ‘tàser’ simulada en un telèfon mòbil i nombrós material directament relacionat amb els fets.

La víctima la van traslladar al centre sanitari més proper amb evidents lesions produïdes pels cops rebuts en el moment del segrest i atordit per la violència soferta, segons la Guàrdia Civil. Els quatre detinguts, d’entre 27 i 40 anys, van passar a disposició dels jutjats de guàrdia més pròxims, els quals van decretar l’ingrés a presó de tots ells.

La víctima, un cop recuperada, es va poder retrobar amb la seva família en unes instal·lacions de l’Ertzaintza a Oiartzun. Es dona el cas que, el 2012, la víctima ja va ser segrestada per la mateixa organització criminal. En aquella ocasió, la Gendarmeria francesa en col·laboració amb l’Ertzaintza, van aconseguir alliberar-lo a Tolosa de Llenguadoc i van intervenir dos fusells d’assalt, una pistola i un revòlver.

Un cinquè col·laborador detingut

Arran de la investigació, aquest passat dilluns la Guàrdia Civil van detenir un cinquè home per la seva implicació directa en els fets, que ja ha ingressat a presó. L’individu està acusat d’haver facilitat el seu habitatge als segrestadors perquè hi amaguessin la víctima durant el temps que van romandre a Alacant. El jutjat d’instrucció número 4 de Sant Sebastià ha dirigit les actuacions policials.