Alejandro Fernández: “Qui ha liquidat l’autogovern és l’independentisme”

El portaveu del Partit Popular al Parlament valora per a Actual Tarragona les conseqüències i motius que han portat al Govern espanyol a l’aplicació de l’article 155

 

-Per què creu que s’ha hagut d’aplicar l’Article de 155?

-Bé, doncs quan es fa un requeriment per part del Govern d’Espanya en relació a un Ple en el qual suposadament es declara i després se suspèn una declaració d’independència. Aquest requeriment es duu a terme perquè no va quedar clar si en aquest Ple es va declarar o no, i si la resposta és no donar resposta, evidentment l’Estat de Dret, amb el suport de les tres grans institucions europees, ha de restablir l’ordre constitucional i estatutari a Catalunya. Que no és suspendre l’autonomia, sinó substituir els governants que ens han portat a una situació d’il·legalitat.

-Per què el Govern no l’ha aplicat abans, tenint en compte algunes veus a Espanya que així ho demanaven?

-Perquè precisament, al contrari del que creuen alguns, estem parlant de 19 dies en els quals s’ha intentat que Puigdemont tornés a la legalitat i al món real. Convé recordar que des d’aquest dia hi ha hagut una sortida massiva d’empreses de Catalunya, que s’està destruint el teixit empresarial català, l’economia està sortint molt perjudicada. A més, durant aquest període hi ha hagut també pronunciaments absolutament taxatius per part dels grans líders europeus defensant la postura del Govern d’Espanya, i davant aquesta falta de suport internacional i empresarial, esperàvem que Puigdemont tingués l’oportunitat de tornar enrere i a la legalitat. No ho ha volgut fer, doncs al final el temps no pot ser etern.

-Tenint en compte que per a la sessió del Senat, en la qual es pretén donar llum verda al 155, encara falten dies, hi ha alguna possibilitat que la situació doni un gir?

-La votació en el Senat produirà segur, perquè es va a enviar allí, això està ja decidit. Evidentment, allí hi haurà un debat i una votació, però sembla difícil que hi hagi un canvi per part del Govern, sobretot tenint en compte que han convocat un Ple per a la qüestió. És molt difícil, però hi haurà un debat en el Senat, i com que no sóc futuròleg, tampoc sé exactament què passarà.

-Referent a la renunió entre Miquel Iceta i Puigdemont, en la qual, segons es diu, el socialista li ofereix celebrar eleccions, que és l’última mesura del 155, si s’arribés a un acord així, podria evitar-se?

-En qualsevol cas hauria de votar-se al Senat, i valorar-se com es fa aquesta convocatòria. Perquè si fa la convocatòria electoral basant-se en una Llei de Transitorietat suspesa pel Constitucional, aquesta convocatòria és nul·la. És molt difícil que això passi perquè ells mateixos han liquidat la llei a Catalunya. Per tant, com han de convocar eleccions, quan ells mateixos han derogat totes les lleis, incloent-hi la Llei Electoral catalana? És una possibilitat molt difícil.

-Com creu que la situació dels propers sis mesos pugui afectar a la convivència a Catalunya?

-Esperem que ningú cometi cap bogeria. A mi m’inquieta que a impedir el treball de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat se li digui resistència pacífica, perquè no ho és. Ni ho és amb els Mossos, ni ho és amb la Policia o la Guàrdia Civil. Jo recordo que els Mossos han fet càrregues contra manifestants durant moltíssims anys i en moltes ocasions, i llavors no li deien resistència pacífica. Els cossos policials estan per garantir l’ordre i la llei. Espero que ANC, Òmnium i les entitats que ara estan mobilitzant la gent als carrers no tinguin la temptació de generar un conflicte social.

-Per què creu que es rebutja la idea d’unes eleccions?

-Ara mateix el soberanisme crec que no ho veu com una possibilitat. Per primera vegada, s’han vist els costos de la independència, dels quals nosaltres havíem avisat però que molts no van voler creure, potser motivats per una espècie de pensament màgic segons el qual lligaríem els gossos amb llonganisses, viuríem eternament i menjaríem gelat per postres tots els dies… doncs resulta que quan fan un conat de declaració d’independència, s’enfonsa la Borsa, marxa la banca, se’n van les empreses i Europa diu que ni parlarne. La gent ha pogut veure que això de la independència no era cap joc. Ara mateix ja no diuen això que serem “la nació més gran d’Europa”, ara el que diuen és que si s’aconsegueix la independència tindrem deu anys de patiment. Ells mateixos avisen del preu que cal pagar. I clar, la gent no està ara per passar-se deu anys patint, fora de la UE, sense teixit empresarial, a l’atur i en la misèria.

-Si es convoquen eleccions en sis mesos com a molt tard, tal com diu Rajoy, tornarem a la normalitat de l’autogovern passat aquest temps?

-Dir que el Govern espanyol ha liquidat l’autogovern és una altra mentida més. Els qui l’han liquidat han estat ells: li recordo que fa dos mesos que el Parlament no es convoca per fer control al Govern ni per legislar. És evident que això no és una suspensió de l’autogovern: insisteixo, això és la substitució d’unes persones que han portat les institucions a la il·legalitat, però les institucions segueixen aquí, l’autogovern segueix i això acabarà en una votació democràtica, com s’ha fet sempre, en unes eleccions autonòmiques, de les quals sortirà una nova majoria i un nou Govern per portar Catalunya a la legalitat i a la política del dia a dia. D’això n’estem absolutament convençuts.