Conferencia del President Torra al Teatre Nacional

El president durant la conferència

El president Torra apel·la a recuperar l’esperit del 3 d’octubre i “sumar forces per defensar els drets i les llibertats”

  • En la conferència “El nostre moment”, que ha pronunciat aquesta tarda al TNC, el cap de l’Executiu ha encoratjat el poble català a fer “una marxa pels drets civils, socials i nacionals i per les llibertats”
  • El president ha fet “una crida solemne al govern de l’Estat a canviar el camí de la repressió pel del diàleg”
  • Quim Torra ha anunciat que es posarà “a disposició del Parlament per prendre les decisions de país que calgui” en cas de sentència no absolutòria en el judici de l’1 d’octubre

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apel·lat aquesta tarda al poble català a “recuperar la dinàmica d’apoderament popular i democràtic que ens va portar a l’èxit del primer d’octubre, i sumar forces amb tots aquells que el 3 d’octubre van sortir al carrer en defensa dels drets i de les llibertats civils i polítiques i contra la repressió”. “Tots plegats compartim els mateixos valors republicans”, ha reblat.

El cap de l’Executiu ha fet aquesta crida durant la conferència El nostre moment, que ha pronunciat aquesta tarda al TNC a Barcelona. Quim Torra ha situat aquesta proposta en la divisa “o llibertat o llibertat” i ha emparat el mandat de l’1 d’octubre “amb les grans lluites per la llibertat”, com la de Martin Luther King pels drets civils. Per aquest motiu ha proposat fer “una marxa pels drets civils, socials i nacionals de Catalunya; una marxa de ciutadans que prenen la determinació lliure de ser poble constituent”, que ha de ser “una mobilització àmplia, diversa i sobretot multitudinària”.
En aquesta línia, el cap del Govern s’ha adreçat als ciutadans d’arreu de l’Estat “que us solidaritzeu amb nosaltres, que compartiu els nostres mateixos valors republicans” i els ha animat a què “a cada ciutat d’Espanya també us uniu a aquesta marxa pels nostres drets”. “No volem vencedors ni vençuts, busquem la victòria compartida”, ha afirmat, i ha expressat el seu agraïment a tots els ciutadans d’Espanya que mostren el seu compromís amb “una solució política i no repressiva per al conflicte entre Catalunya i les institucions de l’estat”.
El president també ha fet “una crida solemne al govern de l’Estat” a encarar “una negociació de bona fe” que permeti solucionar el conflicte polític a Catalunya. “Asseguem-nos, escoltem-nos, parlem i negociem, sempre amb la pau i la democràcia com a principis d’actuació”, perquè “tenim l’oportunitat de canviar un camí de repressió, que no causarà sinó més dolor, per un camí de diàleg i negociació”, ha insistit.
Per aquest motiu, el president ha instat el govern espanyol a “aprofitar l’oportunitat de convocar de manera acordada un referèndum d’autodeterminació que ens comprometi a tots a respectar i aplicar-ne el resultat”. “El mandat del primer d’octubre és vigent i treballem per fer-lo efectiu”, ha deixat clar. I ha afegit que“tan sols un referèndum d’autodeterminació acordat, vinculant i reconegut internacionalment pot renovar aquell mandat. És a dir, un referèndum sense amenaces, sense violència, sense por, sense guerra bruta”.
En aquest sentit, el president de la Generalitat ha celebrat que amb la proposta de celebrar un referèndum sobre l’Estatut d’autonomia el govern espanyol “reconeix la crisi institucional provocada per la sentència contra l’Estatut i reconeix alhora que la solució ha de venir per una via política i democràtica”. Però ha avisat: “el debat a la societat catalana no és sobre un nou Estatut”.
“Cap sentència que no sigui l’absolució”
 
Davant dels centenars de persones que han assistit a la conferència, president Torra ha fet notar que l’Estat, que va cometre “un gran error” amb la sentència de l’Estatut, ara“podria cometre’n un altre amb la del Tribunal Suprem contra el govern i la mesa del Parlament”. I ha advertit que no acceptarà “cap sentència que no sigui la lliure absolució”.
 
En cas que la sentència no sigui “la lliure absolució dels processats”, el president ha assegurat que es posarà “a disposició del poble de Catalunya, a través dels seus representants legítims al Parlament”. I ha afegit que  aquesta decisió “serà comunicada als representants catalans al Congrés i al Senat d’Espanya i als del Parlament Europeu perquè actuïn amb fidelitat al mandat del poble de Catalunya”.
Causa justa
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president ha posat en relleu que el poble de Catalunya, mitjançant el Parlament, ha afirmat durant dècades que no renunciava al ple exercici del dret d’autodeterminació. I ha remarcat que el referèndum del primer d’octubre va ser “el moment en què col·lectivament vàrem decidir d’exercir-lo”. Ha afegit que “potser l’Estat espanyol va pensar que impedint per la força un referèndum o fent que no fos homologable internacionalment deslegitimaria la causa de la independència de Catalunya. I en realitat, va fer tot el contrari. Va eixamplar el camí de la causa justa”.
En aquest context, ha explicat que hi ha tres fórmules per justificar la independència en el context internacional: “perquè som una nació amb una història i una cultura pròpia i, com a tal, tenim dret a un Estat; perquè hi ha una majoria que ho vol i ho ha expressat en un procés democràtic, i perquè vivim sotmesos en un règim de discriminació i vulneració de drets que no ens deixa cap més sortida”. “Catalunya té les condicions per a reivindicar totes tres causes, com hem fet durant anys”, ha dit, per la qual cosa ha considerat que “tenim, doncs, la causa justa”.
 
 
Les tres vies d’acció republicana
En la conferència el president també ha desgranat les tres vies d’acció republicana que es posaran en marxa els propers mesos. El primer, constituir un Fòrum Cívic, Social i Constituent per “promoure el debat constituent a Catalunya” amb la màxima participació de la ciutadania. “Ens cal sumar el màxim de gent” per “arribar a un procés constituent fruit de grans consensos socials”, ha dit. En segon lloc, ha explicat Quim Torra, “després de set mesos de suspensió i de destrossa” amb la suspensió de l’autogovern, les institucionals hauran de desplegar el seu programa de govern “basat en el més ambiciós pla de mesures socials i de progrés”. “No creiem en la separació de l’eix nacional i del social”, ha insistit. Finalment, el tercer eix d’actuació serà la posada en marxa del Consell de la República, amb el president Carles Puigdemont al capdavant, que esdevindrà “l’altaveu més potent de la lluita per la llibertat de Catalunya”. “El Consell s’ha de posar a caminar una vegada s’ha demostrat que els catalans hem de cercar la justícia fora de casa quan hi ha en joc els nostres drets polítics i civils”, ha afirmat.