Tortosa reviu l’esplendor del segle XVI amb el Renaixement

Uns 200.000 visitants passaran per la ciutat atrets per una seixantena d’espectacles i recreacions

ACN Tortosa .- L’esplendor del segle XVI torna a omplir Tortosa amb la 22a Festa del Renaixement, que va començar dijous i s’allargarà fins diumenge a la tarda, amb la Gran Desfilada. Aquest dissabte és un dels dies més intensos d’activitats, amb espectacles com els abanderats d’Arezzo o la cerimònia d’entrega d’estendards a les famílies nobles als Reials Col·legis. L’esdeveniment, considerat una festa local d’interès turístic de Catalunya, atreu uns 200.000 visitants amb el reclam d’una seixantena d’espectacles i recreacions -com els abanderats d’Arezzo, la dansa del Devitx o el torneig cavalleresc. A més, rep la visita d’organitzacions d’altres esdeveniments de recreació històrica, francesos i portuguesos, que “vénen a buscar espectacles i a copiar coses”, ha explicat el regidor de la Festa, Domingo Tomàs. “Si al Renaixement se’l copia i és un referent, vol dir que alguna cosa estem fent bé”, ha dit.
Pels carrers de Tortosa s’hi veuen turistes russos amb visites organitzades per turoperadors, també dels Estats Units o França, a més d’altres visitants de Catalunya Central o Catalunya Nord: “ens va molt bé que vingui aquest tipus de visitant”, ha reconegut Tomàs, que ha explicat que en aquests indrets també organitzen esdeveniments de recreació i per això els visitants s’hi senten atrets.

La Sophie, de Brussel·les, ha vingut a passar uns dies a Catalunya per gaudir de la platja però també ha mirat de fer coincidir les vacances amb el Renaixement. “Vaig venir fa molt temps, quan era molt petita, i guardo molt bons records de la festa medieval de Tortosa i hi volia tornar”, ha explicat, amb la càmera de fotos a la mà mentre passejava per un dels mercats de la festa.

Com la Sophie, centenars de turistes miren d’immortalitzar algunes de les escenes de l’esdeveniment. “Fa tres anys que tenim aquest salt de nivell de públic, de 200.000 persones”, ha explicat el regidor, que creu que mantenir aquesta línia d’assistents és “el més important” perquè permet que el Renaixement sigui vist “com un esdeveniment seriós i consolidat”.

Per Tomàs, aquest dissabte és un dels “més potents”, on el visitant trobarà per la ciutat un munt d’espectacles contractats per la festa, pel carrer i en qualsevol moment. La Festa té un pressupost de 220.000 euros amb una estructura d’actes propis consolidada com és el cas de la gran desfilada el diumenge al vespre. Un dels moments “més especials” és l’acte propi de cerimònia d’entrega dels estendards a les famílies nobles: “per la riquesa del vestuari i perquè té lloc en un dels marcs del patrimoni català renaixentista, els Reials Col·legis”.

Hi ha clàssics de la festa que mai fallen, com la Taverna d’Enrico o els abanderats d’Arezzo. Però les novetats també triomfen en la programació, com les visites nocturnes a la catedral de Tortosa que es van fer divendres la primera sessió i que aquest dissabte tornarà a obrir. Així, s’ha volgut aprofitar l’estrena de la nova il·luminació del temple i apropar als visitants els racons renaixentistes de la Catedral de la mà de l’historiador Joan Hilari Muñoz. La primera nit, de divendres, ha tingut una ocupació del 100% i la crítica per part dels visitants ha estat molt bona, segons el regidor de la Festa.

Tomàs ha explicat que el Renaixement ha deixat de ser una festa d’importància exclusivament local per convertir-se en un atractiu d’àmbit nacional. “Forma part de la identitat i patrimoni de les Terres de l’Ebre i a Catalunya, com a eina de promoció, la marca de la festa del Renaixement sempre hi és present i s’ha convertit en un referent”.