El soci canadenc d’ACS en el projecte Castor, Dundee Energy, entra en fallida

Pla general de la plataforma marítima del projecte Castor, davant la costa del Sénia. Imatge d'arxiu. (horitzontal)

La companyia va presentar concurs de creditors a l’agost i posa a la venda actius per intentar sobreviure

Redacció.- La societat canadenca que va posar en marxa inicialment el projecte Castor, Dundee Energy, es troba en ple concurs de creditors després de declarar en fallida aquest estiu dues de les seves filials. Fundadora i després sòcia minoritària d’Escal UGS, l’empresa concessionària controlada pel grup ACS que ha ingressat prop de 1.800 milions d’euros per la construcció del fracassat magatzem de gas submarí, la corporació no ha pogut fer front als crèdits bancaris pendents a l’altra banda de l’Atlàntic. El concurs va ser aprovat, concretament, el passat 16 d’agost, tres setmanes després que els creditors li reclamessin el retorn immediat de 57 milions de dòlars, més interessos i despeses. Davant la situació de fallida, la borsa de Toronto (TSX) va excloure de la cotització les accions de Dundee Energy el passat 11 de setembre. La companyia ha iniciat ara els tràmits per posar vendre les propietats i actius de les seves filials, entre els quals, jaciments de gas i petroli a la regió canadenca d’Ontario, amb l’objectiu d’intentar sobreviure.

Dundee Energy Limited Partnership i Dundee Oil and Gas Limited, societats que són propietat de la corporació matriu en la seva totalitat, van iniciar la “reorganització” interna a mitjans mes d’agost per intentar negociar un conveni amb els creditors d’acord amb la Llei de Bancarrota i Insolvència canadenca, segons els comunicats oficials. Aquesta era la resposta al requeriment rebut el passat 21 de juliol per part dels bancs prestadors, que li reclamaven que retornés de forma immediata la totalitat del crèdit principal, per valor de 57 milions de dòlars canadencs, a més d’interessos i despeses generades. Dundee, de fet, havia renegociat amb les entitats financeres les condicions d’aquesta operació cinc anys abans, el 31 de juliol de 2012. Segons va anunciar llavors la companyia, els creditors haurien acceptat ajornar el cobrament del deute a partir de la reorganització interna.

La notícia del concurs de creditors va posar en alerta immediatament les autoritats borsàries del mercat de valors de Toronto, que van anunciar la suspensió immediata de les operacions de compra-venda amb les accions de la societat matriu. Aquest passat 11 de setembre, va ser finalment exclosa de forma efectiva de la llista de societats que cotitzen en aquesta borsa. Davant d’això, la corporació va anunciar la seva voluntat de cotitzar en un altre mercat de valors canadenc, tot i admetre que aquesta opció no tenia cap garantia d’èxit. Tot plegat va portar els directius a iniciar el procés per trobar compradors per als actius i propietats de les dues filials sota supervisió judicial. Planegen vendre’n “unes quantes o totes”: explotacions de gas i petroli situades, principalment, a la regió canadenca d’Ontario. Això hauria de permetre garantir el retorn dels deutes pendents i tancar un conveni amb els creditors. El Tribunal Superior de Justícia d’Ontario ja ha autoritzat l’operació de venda, que Dundee espera completar durant la primera meitat de desembre. Novament, però, els seus responsables avisen que no tenen cap garantia sobre l’èxit del procés o si les autoritats judicials acabaran acceptant les ofertes.

Tot i que la participació de Dundee Energy –amb un 33% de la propietat d’Escal UGS- ha quedat sovint a l’ombra del protagonisme indiscutible que a partir de l’any 2006 va assumir el grup ACS comandat per Florentino Pérez -com a constructor i, al mateix temps, com a principal accionista d’Escal UGS, amb un 66%-, va ser realment la corporació canadenca la que va idear i posar en marxa en primera instància el projecte Castor com una inversió amb grans possibilitats de negoci. Controlada pel multimilionari canadenc Ned Goodman, que va acumular la seva fortuna peritant explotacions i mines d’or, la companyia va comprar la idea de dos enginyers d’aprofitar l’antic jaciment petrolífer d’Amposta per emmagatzemar gas natural per a la indústria de la ceràmica de Castelló i va crear Escal UGS l’any 1998 a través de la seva filial Eurogas Corporation.

Dundee Energy funcionava principalment com un fons d’inversió per a projectes energètics. De fet, a la companyia se li coneixien pocs actius fora del Canadà: el seu principal recurs fora d’aquest país és una explotació petrolífera en aigües pròximes a la costa de Tunísia. Tampoc té una capacitat reconeguda per executar amb recursos propis projectes d’explotació d’hidrocarburs d’envergadura. Aquest factor resulta clau per explicar el desembarcament de la constructora de Florentino Pérez al negoci del projecte Castor. Així va ser com ACS es va poder autoadjudicar nombroses obres per construir el projecte i arribant a inflar fins un 17% el marge de benefici, que s’havia de limitar per contracte a un màxim del 5%. El cost del projecte, que els canadencs havien valorat en una fase molt inicial en 250 milions d’euros, va arribar a disparar-se fins els 1.273 milions.

Els 1.760 milions pel Castor

Finalment, però, Escal UGS ha acabat cobrant 1.760 milions d’euros per una infraestructura que mai s’ha pogut posar en marxa després de generar més d’un miler de terratrèmols a partir de principis de setembre de 2013. Aquesta xifra inclou la polèmica indemnització de 1.350 milions d’euros aprovada pel govern espanyol l’octubre de 2014 arran la renúncia a la concessió, així com diferents quantitats en concepte de retribucions per operació i despeses de manteniment fins a finals d’aquest any, quan Enagás va assumir el control de les instal·lacions per a posar-les en hibernació. La liquidació del projecte Castor, però, va acabar també obrint un conflicte entre els dos socis: així va ser com Dundee Corporation va presentar una reclamació arbitral contra ACS davant la Cambra Internacional de París acusant el grup de Florentino Pérez de destinar bona part del crèdit de 300 milions per refinançar Escal UGS a rescabalar únicament els inversors de la constructora. L’estament internacional va acabar rebutjant la reclamació dels canadencs.

Aquestes desavinences transcorren paral·leles al procediment judicial que continua obert al jutjat número 4 de Vinaròs, on els membres del consell d’administració de l’exconcessionària nomenat s per les dues societats continuen com a investigats –fins a un total de 20, incloent funcionaris dels ministeris de Medi Ambient i Indústria- pels presumptes delictes de prevaricació ambiental i delicte ambiental com a causants de l’onada sísmica de 2013. El president d’Escal UGS situat pels canadencs, Recaredo del Potro, i dos consellers canadencs de Dundee dins de l’exconcessionària, Mohammed Jaffar Khan i Harold Philipp Gordon, han prestat ja declaració a Vinaròs.