Els sindicats de l’estiba no faran vaga als ports on operen les empreses que “sí garanteixen la totalitat de l’ocupació”

Celebren que aquestes firmes s’hagin desmarcat de la postura oficial de la patronal i rebutgen la nova proposta d’Anesco

ACN Barcelona .- Els sindicats de l’estiba han fet públic un comunicat en què anuncien que la vaga plantejada “continua” però afegeixen que “no s’exercirà” sobre les companyies que es comprometin a “garantir la totalitat dels llocs de treball i tinguin una disposició a la negociació real”. Aquesta decisió ve a tomb perquè, segons afirmen, els grans grups empresarials que operen a Espanya “s’han desmarcat” de la posició oficial d’Anesco, “regida per un grup d’empreses que no representen l’opinió general”, i han ofert als treballadors una proposta que “permet recuperar la pau social” i que “sí garanteix la totalitat de l’ocupació”. A més, els sindicats afirmen que aquestes empreses “negociaran un acord amb aquesta premissa, ja sigui des d’Anesco, ja sigui des d’una altra organització”.
(S’han afegit opinions sindicals sobre com afectarà aquest anunci al Port de Barcelona els pròxims dies de vaga)

En paral·lel els sindicats han rebutjat la nova proposta que la patronal Anesco els ha fet arribar aquest dimarts per intentar desencallar la situació que ha portat els treballadors a la vaga. Els sindicats denuncien la “immobilitat” de la patronal que, al seu parer, ha “impossibilitat” qualsevol apropament de postures entre les dues bandes.

La proposta que s’ha enviat avui als treballadors, que Anesco “ha tardat mesos a redactar”, no aporta “cap novetat” als postulats “ja rebutjats” en les reunions que s’han mantingut, ja que “vincula la garantia de la totalitat de l’ocupació a la negociació per ports”. Els sindicats consideren que la proposta demostra que hi ha un interès “nul” d’Anesco per arribar a un acord.

Fonts dels sindicats han explicat que el que va passar ahir al Port de Barcelona, on quatre molls van treballar tot i la vaga, és un “embrió” del que s’ha anunciat avui, i afirmen que esperen que en els pròxims dies s’hi afegeixin més empreses. No descarten, doncs, que en pròximes jornades de vaga hi pugui haver més terminals treballant.

Sobre el perquè de les divergències entre la postura d’Anesco i algunes de les empreses que en formen part, les mateixes fonts han indicat que els estatuts de la patronal permeten que un terç dels seus membres bloquegin qualsevol decisió, però han esperat que en els pròxims dies hi pugui haver canvis en aquest sentit.