Seguiment total en la segona jornada de vaga dels treballadors d’empreses auxiliars de les nuclears catalanes

Els sindicats traslladaran un document alternatiu a la direcció d’ANAV, però no descarten noves aturades durant la recàrrega d’Ascó II a la tardor en cas de fracàs

ACN Ascó .- La segona jornada de vaga dels treballadors de les empreses auxiliars de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs II ha tingut un seguiment total, segons els sindicats. Després de la massiva resposta de la convocatòria del passat dimarts, els representants sindicals es mostren optimistes i, fins i tot, asseguren haver apreciat un “canvi d’actitud” d’ANAV arran de la reunió que van mantenir amb els directius de l’empresa aquest dilluns. “Hi ha preocupació perquè el conflicte no vagi a més”, ha declarat el secretari general de la secció sindical d’UGT a ANAV, Juan Luis Cantón. La direcció de l’empresa ha demanat als sindicats que presentin una proposta alternativa sobre aquells aspectes que els treballadors no accepten i que van suposar el rebuig al preacord el passat 9 de juny: la clarificació de termes i una major concreció sobre la comissió de seguiment proposada. Tot i un “cert optimisme”, els sindicats no descarten convocar noves aturades a l’octubre i novembre, amb motiu de la recàrrega d’Ascó II.
“Hem tingut unes xifres idèntiques a la primera jornada, amb un 100% de seguiment. Estem satisfets”, ha declarat Cantón, per constatar l’èxit de la convocatòria per als sindicats. Un cop finalitzada aquesta segona aturada en una setmana, els pròxims dies tornaran les assemblees i les reunions entre treballadors i representants sindicals per començar a elaborar una nova proposta que, aquest cop sí, permeti donar una solució satisfactòria al conflicte. Així les coses, les Federacions d’Indústria de la UGT i CCOOO de Catalunya convocaran els seus delegats a les empreses auxiliars a una reunió el pròxim dilluns, 26 de juny, per preparar aquest nou document i concertar una reunió amb la direcció d’ANAV per traslladar-los-hi.

De moment, es mantenen els punts de fricció que van portar els treballadors a rebutjar en les respectives assemblees el preacord assolit entre sindicats i ANAV. Segons Cantón, existeixen alguns aspectes sobre les condicions laborals que no estaven plantejats de forma “suficientment clara i transparent”. La idea, en aquest sentit, és evitar que aquests punts puguin ser objecte de controvèrsia i problemes d’interpretació en el futur. Tampoc va resultar satisfactori per a les plantilles de les empreses auxiliars els termes en els quals s’havia acordat crear una comissió de seguiment sobre les subcontractacions i impedir l’accés a les empreses multiserveis. “Demanem un compromís més concret i tangible”, ha reiterat.

Els delegats de les empreses col·laboradores seran els encarregats de recollir les propostes dels treballadors sobre les mancances que, finalment, van quedar plasmades en el preacord i que ara hauran de servir per elaborar el nou document alternatiu que es traslladarà a la direcció. “Volem anar poc a poc, pas a pas”, ha insistit Cantón. Malgrat tot, apunten, si aquesta trobada es tanca sense cap via de solució al conflicte, el responsable d’UGT no descarta noves jornades de vaga a les centrals nuclears. En aquest cas, seria durant els mesos d’octubre i novembre, quan està prevista la recàrrega del grup II d’Ascó.

Un total de 1.300 treballadors –que se sumen al miler de la pròpia ANAV- es troben contractats per una trentena d’empreses auxiliars de les nuclears. Entre els serveis externalitzats figura el manteniment industrial i elèctric, l’enginyeria o la neteja industrial i de locals. Els sindicats reclamen un acord amb la direcció de la central que garanteixi l’aplicació del conveni col·lectiu de referència a cada sector, la formació adequada dels treballadors i la prevenció de riscos laborals, la subrogació de les plantilles així com la no contractació d’empreses multiserveis.