Romeva: “La república no és només una opció, és una absoluta necessitat de supervivència”

El conseller diu que els catalans estan “patint” els “vents d’extrema dreta” i avisa que “no permetran que ningú avali una arbitrarietat disfressada de legalitat”

Redacció.- El conseller d’Exteriors, Transparència i Relacions Institucionals, Raül Romeva, ha aprofitat l’acte d’homenatge als represaliats pel franquisme i els immolats per la llibertat a Catalunya per reivindicar la república catalana com una urgència. Durant el seu discurs, ha lloat el paper dels republicans i la “dignitat” de les víctimes del franquisme. I, relligant aquella època amb l’actual, ha assegurat que “davant del feixisme, no valen equidistàncies ni concessions”. I és per això que, sense esmentar directament el moment polític que viuen Catalunya i l’Estat, el conseller ha afirmat que “avui més que mai, cal recordar què vol dir la república, i que no és només una opció, és una absoluta necessitat de supervivència”. “I això també ho hem de dir als que encara dubten de la necessitat del que estem fent avui”, ha dit just abans de fer l’ofrena al monument als immolats i a la tomba del president afusellat, Lluís Companys.

Romeva, que ha assistit a l’acte de l’entitat que agrupa els represaliats i els seus familiars acompanyat del conseller de Territori, Josep Rull, ha volgut també posar Europa en alerta pel que considera que Catalunya està patint ara mateix. “Quan algú ens diu que anem amb compte amb els vents d’extrema dreta que pugen a Europa, els hi diem que en som conscients perquè els patim aquí, els hem de confrontar aquí, no cal mirar a Europa per veure que els perills de l’extrema dreta segueixen impunes i amb una força social i sobretot institucional absolutament inacceptable”, ha dit, tot afirmant que per això ara “és moment de fermesa i dignitat com mai” a Catalunya.

Sense nomenar directament el govern espanyol ni les estructures de l’Estat, Romeva ha denunciat la seva actitud i ha cridat els catalans a perseverar en les ganes de llibertat. “Davant tant autoritarisme, tantes màscares caigudes, davant tanta falsa equidistància que només vol legitimar un silenci execrable, hem de recordar que l’ànsia de llibertat i democràcia imperarà”, ha sentenciat.

En aquest sentit, ha lamentat que a Catalunya s’ha tornat a “veure empresonaments polítics, detencions de funcionaris, i violència policial, al segle XXI en una Europa on se suposa que tot el que va passar al segle passat s’havia superat”. “No ens deixarem arrossegar de nou cap a una arbitrarietat, per més que alguns la vulguin disfressar i maquillar de legalitat. Ni ho permetrem ni permetrem que ningú ho avali”, ha dit, en l’única referència directa a la voluntat manifesta del govern espanyol d’aplicar l’article 155 de la Constitució.

Aprofitant també que l’acte s’ha fet a la vora de la tomba de Companys, Romeva ha criticat que el portaveu del PP, Pablo Casado, comparés l’expresident afusellat amb l’actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont. “Quan algú utilitza el nom de Companys amb clara intencionalitat amenaçadora, més enllà de demostrar què hi ha darrere de les seves paraules, de demostrar com cauen les caretes, demostren un desconeixement enorme de què significa un poble, de què vol un poble i que demana”, ha sentenciat el conseller, tot afegint que “instrumentalitzant Companys per atemorir unes institucions i a la gent posa de manifest que ara encara hi ha deutes molt grans per afrontar, que esmolen la memòria i remouen sentiments”.