Puigdemont: “L’Estat sap que el 2-O caldran nous interlocutors per implementar el resultat del referèndum”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la tribuna del Parlament, durant el ple del 26 de juliol de 2017. (Horitzontal)

El president de la Generalitat diu que el govern espanyol és “ingenu” si creu que el Govern es quedarà “clavat” quan només falten dos mesos per la votació

ACN Sant Esteve de Palautordera .- El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que “l’Estat sap que a partir del 2-O caldran nous interlocutors per implementar el resultat del referèndum”. En una conversa durant l’escola d’estiu de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) a Sant Esteve de Palautordera, el cap del Govern ha insistit que a partir de l’endemà de l’1-O “les coses canviaran molt” i, sobretot, a Espanya. “És evident que a partir del 2-O qui tindrà un problema no serà Catalunya, sinó la política espanyola”, ha reiterat. A més, Puigdemont ha sentenciat que l’Estat és “ingenu” si creu que el Govern i l’independentisme es quedaran “clavats” justament ara, quan falten només dos mesos pel referèndum.
El president ha insistit que els interlocutors que han estat “incapaços” de dialogar i proposar solucions abans de l’1-O seran els “menys indicats” per gestionar la “inevitable negociació” que, segons ha constatat Puigdemont, s’haurà de produir després del referèndum, ja sigui per aplicar el ‘sí’ o el ‘no’. “Els que han demostrat aquesta incapacitat no podran gestionar amb l’altura de mides i el sentit d’estat adequat la situació que els ciutadans determinaran l’1-O”, ha asseverat el cap del Govern.

Així mateix, Puigdemont ha donat per fet que el Govern arribarà fins al final, després d’haver superat “totes les dificultats”. “Si hem arribat fins aquí, si hem plantat cara i hem desemmascarat la guerra bruta de l’Estat, conscients de qui tenim al davant, algú creu raonablement que ara, que falten dos mesos i algun dia, pararem?”, s’ha preguntat de manera retòrica, davant l’aplaudiment dels joves membres de la JNC.

Un ‘sí’ o un ‘no’ sobirà

Puigdemont també ha explicat que, en cas de victòria del ‘no’, el resultat també serà ‘sobirà’, perquè l’opció de continuar formant part d’Espanya “demanarà a l’Estat una gestió diferent de la realitat”. El ‘sí’, tal i com ha continuat, també serà sobirà, perquè exigirà crear un Estat independent “d’acord amb l’entorn, amb claríssima vocació europea i democràtica, amb voluntat d’entesa”. Per això, per Puigdemont, caldrà que “a l’altra banda” hi continuï havent “algú”.

Toca decidir

En un discurs pausat però enèrgic, Puigdemont ha recordat que ell no va poder ni votar la Constitució espanyola -per edat- ni tampoc els dos caps d’Estat que ha tingut: el dictador Francisco Franco, el rei Joan Carles i l’actual monarca, Felip VI. “No és hora, ja, que hi hagi generacions de gent que puguin decidir el seu cap d’Estat o com volen la seva Constitució?”, ha preguntat al jovent de la JNC.