Puigdemont denuncia que Catalunya viu “un estat d’excepció de facto”

El president remarca, en una entrevista a France 24 que el govern espanyol ha fet els escorcolls i detencions sense un decret

Redacció.- El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha denunciat en una entrevista a la cadena de televisió France 24 que Catalunya viu “un estat d’excepció de facto” i que “no hi ha ni un decret, i tampoc hi ha cap debat al parlament espanyol que permeti a les autoritats espanyoles actuar d’aquesta manera”. “No es podem reunir, no ens podem expressar, ni decidir res relacionat amb el debat sobre la independència”, ha lamentat. El president ha reclamat diàleg a Rajoy i s’ha mostrat convençut que la reacció ciutadana a Catalunya serà pacifica.
 
Tot i les “provocacions” de la Guàrdia Civil amb els escorcolls i les detencions, “la resposta de la gent és pacífica, és dialogant fins i tot”, ha afirmat Puigdemont. “La població catalana ha estat sempre compromesa amb la no violència, amb la idea de la pau. La pau està profundament arrelada a la nostra cultura. Per tant, la violència no serà mai una opció per part catalana”, ha considerat. El president de la Generalitat ha retret a Mariano Rajoy que no faci “els seus deures” i s’assegui a parlar. En aquest sentit, Puigdemont ha considerat que sense un diàleg polític no es podrà resoldre el conflicte.
 
El president s’ha mostrat confiat que els 7,5 milions de persones que viuen a Catalunya no seran “expulsades” de la Unió Europea. “Costa de creure” que això acabi passant, ha dit. “Som un membre actiu de la UE i ens hi volem quedar”, ha afegit.

 

Detenció de “bones persones”

Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha denunciat un assalt a les institucions catalanes i la detenció de “bones persones”, l’endemà de l’operatiu policial de la Guàrdia Civil al departament d’Economia. En una entrevista a ‘Els matins’ de TV3, el també conseller d’Economia ha lamentat que “la meitat” de l’equip del departament estigui detingut, i ha mostrat l'”evidència” que la voluntat de l’Estat és “impedir la feina de l’equip”.

Sobre els detinguts, Junqueras ha dit que són “bones persones i treballadores que intenten fer el bé”. D’altra banda, i sobre el fet que la interventora general de la Generalitat hagi tornat a enviar al ministeri d’Hisenda els informes setmanals de despesa que li reclamava el ministre, Cristóbal Montoro, el vicepresident del Govern ha dit que és “adequat”, perquè la interventora -un cos estatal- “compleix amb la seva feina de la millor manera possible”.