De Guindos supedita un nou finançament per a Catalunya a l’abandonament del procés

El ministre d’Economia assegura a ‘Financial Times que’, a diferència del 2012, ara hi ha més marge per parlar del pacte fiscal

Redacció.- El ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha assegurat en una entrevista amb el ‘Financial Times’ que el govern espanyol està disposat a negociar el pacte fiscal amb la Generalitat si “abandona els plans d’independència”. “Catalunya ja té molta autonomia, però podríem parlar d’una reforma del sistema de finançament i d’altres temes”, ha dit De Guindos, remarcant que el 2012, quan l’aleshores president Artur Mas va reclamar el pacte fiscal, Espanya estava “enmig d’una crisi” i centrada en “evitar un rescat” però “ara la situació ha canviat”.
 
“Hi ha més marge fiscal, hi ha recuperació, i això obre noves oportunitats per la negociació”, ha assegurat el ministre d’Economia. Segons De Guindos, l’1-O és una “pantomima” i en cas d’independència Catalunya patiria un “suïcidi econòmic i financer”.”Un cop els plans independentistes s’abandonin, podem parlar”, ha afirmat De Guindos al ‘Financial Times’.
 
El ministre d’Economia ha criticat el referèndum en l’entrevista, assegurant que “no es poden confondre unes urnes” amb “un referèndum legal”. “Serà una pantomima”, ha dit el ministre, que ha comparat l’1-O amb el franquisme. “En temps de Franco, va haver-hi dos referèndums, però això no significa que hi hagués democràcia”, ha defensat.”El Govern català sembla pensar que es pot debatre sobre la llei, però arreu d’Europa i a Espanya l’Estat de Dret és absolutament crucial”, ha afegit el ministre.