Miquel Valls: “Els salaris no han de pujar tots, només els que aporten productivitat”

FOTO EFE

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona critica que els joves “no volen fer l’esforç” de formar-se i que falten treballadors qualificats

ACN Barcelona .- El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha defensat en una entrevista a l’ACN que “els salaris no han de pujar tots”, només els dels treballadors que “aporten productivitat”. En aquest sentit, Valls ha subratllat que els sous dels empleats no qualificats és “el que paga el mercat”. El president de l’ens cameral ha lamentat que “en aquests moments no es poden cobrir molts llocs de treball per manca de qualificació” dels empleats. Així, ha criticat que els joves en general “no volen fer l’esforç” de formar-se; si bé hi ha una part d’estudiants preparats que es queden a treballar a l’estranger. Tot i això, Valls ha pronosticat que aquest 2017 l’economia creixerà “un 3,4% o un 3,5%”.
Valls ha explicat que amb la crisi s’ha perdut “entre un 20 i un 30%” de capacitat de renda i que “els salaris són baixos en relació a l’economia” i per tant haurien d’incrementar-se. Seria una manera de poder fer més contribucions a la Seguretat Social i intentar tornar a equilibrar el sistema de pensions. Però aquesta pujada de sous no ha de ser igual per a tots els llocs de treball i no s’ha de fer “artificialment”, sinó per “competitivitat i productivitat”.

“Per treballar s’ha de saber fer alguna cosa. No estem en l’època agrícola que vostè anava al camp i ja està, ni en l’època de la construcció que el tema era posar un totxo al costat de l’altre”, ha afirmat. El president de la Cambra de Comerç ha assenyalat que a l’estat espanyol hi ha “un problema de formació professional”. “Si fem una enquesta, un dels problemes que tenen les empreses és trobar gent qualificada que vulgui treballar i fer carrera”, ha lamentat.

Valls ha posat com a exemple dels treballs no qualificats aquells que es desenvolupen “en apartaments turístics il·legals” o algunes ocupacions relacionades amb el camp. També ha manifestat que “els treballs no qualificats cada vegada són menys”.

L’economia catalana “guanya pes” a Espanya i creixerà més d’un 3% el 2017

D’altra banda, Valls ha pronosticat que aquest 2017 l’economia catalana creixerà “segur” per sobre del 3%. El president de la Cambra veu factible que s’arribi al “3,4 o 3,5%”. De fet, la Cambra de Comerç presentarà aquest dimarts les seves perspectives econòmiques, on probablement els tècnics de l’organisme apuntaran al 3,2%, mentre que en el darrer informe presentat per la mateixa Cambra a l’abril es pronosticava el 2,8%. Per Valls, el turisme és un dels sectors que més impulsa actualment l’economia, així com l’automòbil, el químic, l’agroalimentari i la indústria càrnia. “Catalunya està guanyant pes en l’economia d’Espanya”, ha constatat.

En un altre ordre de coses, el president de la Cambra de Comerç també s’ha referit a l’economia col·laborativa i a plataformes com Airbnb, criticant que “no volen pagar impostos o paguen impostos ridículs mitjançant enginyeries fiscals”.