L’Estat aprova un nou sistema de control financer al Govern

El govern espanyol dona 48 hores a Puigdemont perquè comuniqui les partides que el Govern ja té compromeses

ACN Barcelona .- El govern espanyol ha aprovat un nou sistema de control financer a Catalunya a través del qual l’Estat substituirà la Generalitat en els pagaments “de la majoria de les partides essencials”. A través d’un mecanisme similar al del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha precisat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que es faran càrrec del pagament de “bona part de les nòmines”, crèdits i transferències dels serveis públics bàsics, obliga la Generalitat a comunicar a l’Estat tots els préstecs pendents i demana als bancs denunciar a la Fiscalia qualsevol moviment de fons vinculat al referèndum. El govern espanyol també dona 48 hores a Puigdemont perquè adopti “un acord de no disponibilitat”, i que comuniqui les partides que ja té compromeses no vinculades a serveis bàsics. En cas que no ho faci, serà el mateix ministre qui l’acordarà i, posteriorment, efectuarà el pagament. Per Montoro, el govern espanyol no substitueix les competències catalanes sinó que només “garanteix” que cap pagament de l’administració es destini al referèndum “il·legal”.
Resposta contundent de l’executiu de Rajoy a la negativa de la Generalitat de continuar enviant els informes setmanals de control de la despesa. El govern espanyol assumirà les nòmines i el pagament de serveis públics bàsics en substitució d’un Govern que va “al seu aire”, una mesura “d’excepcionalitat” que preveu que s’allargui “mentre es neguin a complir la llei”, és a dir, més enllà de l’1-O.

Concretament, i segons dades del govern estatal, a la Generalitat li corresponen 240 milions d’euros per tributs propis –que el Govern també hauria de justificar a Madrid-, mentre que Montoro passaria a controlar els 1.400 milions d’euros de la transferència del sistema de finançament. L’Estat, doncs, no enviarà noves transferències a Catalunya per pagar els serveis públics fonamentals, sinó que abonarà directament els serveis una vegada la Generalitat certifiqui les despeses pendents.

En aquest context, el govern espanyol enviarà aquest plec de mesures a entitats de crèdit amb l’objectiu que no col·laborin amb la Generalitat i exigeixin que qualsevol pagament de la Generalitat estigui acompanyat d’un certificat de la Intervenció General i, en cas que detectin qualsevol irregularitat, ho hauran de comunicar a la Fiscalia.

Així mateix, les operacions d’endeutament del Govern, fins i tot les que siguin a curt termini, hauran de tenir l’autorització prèvia del Consell de Ministres.

48 hores per evitar la “paralització” de l’administració

En el conjunt de mesures, que es posaran en marxa d’immediat, el govern espanyol també dona un termini de 48 hores al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè adopti un acord de “no disponibilitat” del seu pressupost. Si en aquest termini el Govern no signa l’acord, Montoro ho farà en substitució seva, tal i com ha explicat el mateix ministre. No comunicar les partides compromeses comportaria, a ulls del Ministeri, la “paralització” de l’administració.

La decisió, que ha estat adoptada per la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics en una reunió aquest matí, inclou també mesures com l’obligació que la Generalitat comuniqui tots els crèdits pendents al Ministeri certificant que no hi ha cap partida destinada a finançar el referèndum i serà després quan l’estat es farà càrrec d les factures i pagarà directament els creditors.