Les nuclears de Tarragona van generar el 60% de l’energia elèctrica consumida a Catalunya

Central de Vandellòs II. CEDIDA

Les centrals operades per ANAV van produir més de 23 mil milions de kWh que  van permetre estalviar l’emissió de 8,3 milions de tones equivalents de CO2

Les centrals nuclears Ascó I, Ascó II i Vandellòs II van sumar durant l’any 2023 una producció bruta  de 23.385,930 milions de quilowatts hora que van suposar el 8,8% del consum del sistema elèctric peninsular i fins al 59% de l’energia consumida a Catalunya, segons dades provisionals de Red  Eléctrica de España. Aquesta aportació al sistema elèctric equival, així mateix, a la cobertura del 30%  del consum d’energia elèctrica de prop de 19 milions de llars espanyoles. 

Ascó I, Ascó II i Vandellòs II van operar durant tot l’any amb fiabilitat i van subministrar a la xarxa  elèctrica energia lliure d’emissions que va contribuir alhora a mantenir l’estabilitat del sistema. En  aquest sentit, la producció conjunta de les tres centrals es va traduir durant el 2023 en l’estalvi de  l’emissió de 8,3 milions de tones equivalents de CO2.

Amb un factor de càrrega del 93,7%, CN Vandellòs II va produir 8.923.460 MWh, mentre que CN  Ascó I i CN Ascó II, centrals que van dur a terme durant l’any parades per recàrrega de durada superior  a l’habitual per fer les inspeccions prèvies a l’entrada en operació a llarg termini, van produir respectivament 6.936.280 MWh i 7.526.190 MWh, mantenint en tots dos casos factors de càrrega superiors al 75%. El factor de càrrega d’una instal·lació de producció elèctrica és la diferència entre l’energia elèctrica produïda en un període i la que es podria haver produït amb la planta funcionant al 100% de potència durant el mateix període. 

Les centrals nuclears operades per ANAV treballen per aportar a la societat, avui i en el futur, energia abundant, estable i lliure d’emissions, de manera que es continuen preparant, amb inversions al  voltant de 100 milions d’euros anuals, modernització d’equips, sistemes i components i renovació  generacional de l’equip humà, per poder allargar la seva activitat en les millors condicions de seguretat  i fiabilitat. 

En aquest sentit, el 2023, ANAV va concloure amb resultats satisfactoris el programa d’avaluació  SALTO (de l’anglès, Aspectes de Seguretat per a l’Operació a Llarg Termini) de l’Organisme  Internacional d’Energia Atòmica (OIEA), un exhaustiu procés d’avaluació sol·licitat voluntàriament  per ANAV amb l’objectiu d’analitzar la preparació de les centrals nuclears Ascó i Vandellòs II per  operar a llarg termini segons els millors estàndards internacionals de seguretat i fiabilitat de la  indústria. ANAV ha estat la primera operadora espanyola de centrals nuclears a sotmetre’s a aquesta  avaluació, que ha constatat que la pràctica totalitat de les activitats de gestió de l’envelliment i operació  a llarg termini es troben en plena consonància amb els estàndards de l’OIEA.