El Fiscal General de l´Estat veu “milers” de catalans “abduïts”

El fiscal general, Maza,  assegura que assistir a una mesa podria ser “cooperació essencial” a un “acte il·legal”

ACN Barcelona .- El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, ha advertit aquest divendres els catalans que si donen suport al referèndum, “aporten” o voten l’1-O estaran “fora de la llei”. En una entrevista a la Cadena Cope, Maza també ha dit que veu “milers” catalans “abduïts” perquè “els estan convencent que no es preocupin, que tot és legal”. A més, ha afegit que assistir a una mesa l’1 d’octubre podria ser considerat com a “cooperació essencial” per a la celebració d’un “acte il·legal”. Pel que fa a l’acte d’aquest dijous a Tarragona, Maza ha dit que el valoraran perquè “pot tenir diferents consideracions des del punt de vista jurídics”, especialment un possible delicte de malversació si es van gastar diners públics en la seva organització.
“S’està venent a Catalunya que aquests fets tenen certa cobertura legal, s’apel·la als drets humans i a legislació internacional, i és rotundament fals”, ha dit Maza, “se’ls està enganyant quan diuen que té indici legal”.

Pel que fa als alcaldes que la Fiscalia cridarà a declarar per haver manifestat la seva disposició a donar suport a l’organització del referèndum, Maza ha negat que el ministeri públic els estigui “amenaçant”. “És una conseqüència de la llei, no amenaço a ningú”, ha dit. També ha afegit que no pot “seleccions” uns quants alcaldes quan tots han signat els decrets. La fiscal creu que “sembla clar” que l’actitud dels alcaldes comporta els delictes de desobediència i prevaricació, i caldrà estudiar si també el de malversació si hi ha despesa pública.

Sobre l’acte d’aquest dijous a Tarragona, el fiscal general de l’Estat creu que la seva participació es pot considerar dins del dret a assistir a un acte multitudinari, tot i que ha avisat que hi hauria un delicte de malversació en cas que s’hagi pagat part de l’organització amb diners públics.

Maza ha rebatut qui critica que s’està judicialitzant la política. “Això no és política, això són delictes, s’està donant la resposta legal”, ha asseverat.