Juncker diu que Brussel·les no pot fer mediació a Catalunya perquè només una part ho demana

El president de la CE admet que està “molt preocupat” i que “fa temps” que demana a Rajoy que “prengui iniciatives”

Redacció.- El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat que Brussel·les no pot fer mediació entre Catalunya i Espanya perquè només una part ho demana. En un discurs amb estudiants a Luxemburg, Juncker ha admès que “fa temps” que demana al president espanyol, Mariano Rajoy, que “prengui iniciatives perquè la situació de Catalunya no es descontroli”, però que “moltes coses no s’han fet”. “Estic molt preocupat”, ha assegurat, en una intervenció en alemany, remarcant que “la gent ha d’assumir la seva responsabilitat”. Tot i això, Juncker s’ha mostrat en contra de la independència de Catalunya perquè no vol veure “una Europa que, en 15 anys, tingui un centenar d’estats”.
En aquest sentit, Juncker ha justificat que ni la Comissió ni el Consell Europeu poden “involucrar-se” a Catalunya en la situació actual. Si bé ha reconegut que ell és “sovint” un negociador, ha reiterat que ho fa entre “estats”, com Croàcia o Eslovènia, però no ho pot fer amb Catalunya.

Enmig del seu discurs Juncker ha dit que Europa és “una comunitat basada en la llei” i, per tant, la llei s’ha d’aplicar “en totes les seves dimensions”. “Quan ets part d’una família has de respectar les regles i això em condueix a Catalunya”, ha dit, bromejant que parlaria en alemany perquè així “tothom” l’entendria.

Juncker ha dit que “ningú està disparant ningú a Catalunya, no encara almenys”, però ha remarcat que no es pot “subestimar la situació” perquè la UE “ha de mantenir els seus estàndards alts.

“Si permetem que Catalunya s’independitzi, tot i que no és cosa nostra, també ho faran altres, i això no m’agrada”, ha advertit. “No m’agrada una Europa que en 15 anys tingui un centenar d’estats, ja és prou difícil amb 27”, ha dit. “Amb més estats seria impossible”, ha afegit. Durant la seva intervenció el luxemburguès ha reconegut que està “molt preocupat” perquè “la vida en comunitat sembla ser molt difícil” i ha dit que ha demanat al president del govern espanyol que prengui “iniciatives” perquè Catalunya no es descontroli. “Moltes coses no s’han fe”, ha lamentat.