Iceta sobre els interrogatoris de la Guàrdia Civil: “M’agradaria saber l’origen, què s’està buscant i per què”

El primer secretari del PSC descarta que l’Estat apliqui l’article 155 de la Constitució i diu que qui sembla estar “delerós” és l’independentisme

ACN Barcelona .- El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, vol saber “en quin context” s’estan produint els interrogatoris de la Guàrdia Civil a càrrecs de la Generalitat i qui els ha ordenat. “M’agradaria molt saber l’origen, el context, què s’està buscant i per què”, ha dit en una entrevista a l’ACN. Ha reconegut que el govern espanyol té la via de la fiscalia per actuar però ha afegit que calen “indicis”. Ha dit també que s’ha de distingir entre la defensa “legítima” d’unes idees i l’eventual comissió d’un delicte i ha apuntat que “per ara que se sàpiga no hi ha algun delicte”. Ha descartat també que l’Estat apliqui l’article 155 de la Constitució per aturar l’1-O i ha dit que sovint sembla que és l’independentisme qui està “una mica delerós” que així sigui.
Iceta s’ha expressat en aquests termes després que s’hagi citat a declarar diversos càrrecs de la Generalitat i també l’exportaveu del comitè executiu del Pacte Nacional del Referèndum (PNR) i que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) hagi manifestat que aquests no s’emmarquen en la causa que investiga el jutjat d’instrucció número 13 per les declaracions de l’exsenador Santiago Vidal.

El socialista ha considerat que si s’estan interrogant unes persones i no unes altres és perquè “tenen algun tipus d’indici que els fa sospitar d’algunes persones”. Ha lamentat però estar en un “permanent estat de sospita”.

El primer secretari ha dit que certament el govern espanyol té la via de la fiscalia per actuar i per això ha dit que vol saber si ha estat aquesta o un jutge qui ha ordenat els interrogatoris ja que fins el moment es desconeix. “Per això el primer que m’agradaria saber és perquè s’estan produint, en quin context, quina és la raó de les actuacions, si han estat ordenades directament o si són conseqüència d’altres investigacions en curs”, ha manifestat.

Iceta ha apuntat també que cal “distingir clarament” entre la defensa d’una opinió i el treball per aconseguir un objectiu sempre que es faci “dins del marc legal” del que pot ser la comissió d’un delicte.

“No cal” aplicar el 155

Sobre si l’Estat hauria d’arribar a aplicar l’article 155 de la Constitució espanyola per aturar l’1-O, Iceta ha considerat que “no és necessari” perquè l’estat de dret té “mecanismes” per fer que les lleis es compleixin. “És el món independentista el que sembla estar una mica delerós que es produeixi aquesta aplicació del 155”, ha considerat. Segons ell, no hi ha “cap mena de símptoma” que faci pensar que es pot arribar a aquest escenari.

Iceta ha dit que el que coneixen fins ara és que l’Estat anirà “posant en coneixement” del Tribunal Constitucional totes aquelles accions que, “en coherència” amb les resolucions que ha anat prenent des del 9-N, busquin la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació.

Tampoc veu possible un escenari en que el govern espanyol forci eleccions al Parlament, com no va descartar el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo la darrera setmana. “No sóc un expert jurista però em fa l’efecte que aquesta no és una possibilitat viable”, ha dit.

Amb tot, ha dit que no s’imagina “altres coses” que vagin més enllà de l’actuació judicial del govern espanyol, de la mateixa manera que ha dit que no s’imagina “què farà el Govern sortint-se del marc legal”