Condemna a Gas Natural a pagar gairebé 14 MEUR per no abonar l’impost corresponent a una obra al Port de Barcelona

Pisarello celebra que també els tribunals considerin que tothom ha de complir la llei i que “no hi ha d’haver privilegis” entre les grans empreses

ACN Barcelona .- Una sentència del tribunal contenció administratiu de Barcelona ha condemnat Gas Natural a abonar a l’Ajuntament 13,7 MEUR a compte de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres per la construcció de la central tèrmica de cicle combinat al Port de Barcelona. El jutge desestima el recurs contenciós formulat per la companyia, segons ha informat el consistori. L’Ajuntament va iniciar actuacions inspectores per a la regularització tributària de l’ICIO per aquesta obra i va constatar que el seu cost inicial era de més de 440 MEUR. L’empresa constructora, però, va al·legar que el cost total d’execució havia estat molt inferior. El primer tinent d’alcadia, Gerardo Pisarello, ha celebrat que també els tribunals considerin que tothom ha de complir la llei i que “no hi ha d’haver privilegis” entre les grans empreses.
Davant d’aquesta diferència de costos, l’empresa constructora no va poder acreditar la seva versió amb factures o certificacions, ja que aquesta documentació estaria en poder dels contractistes, alguns d’ells amb seu social a l’estranger, i subcontractistes.

Les al·legacions es van resoldre a finals de novembre del 2012, deduint aquelles partides que no devien formar part del cost d’execució i que sí que havien estat degudament acreditades, a més de les quantitats ingressades a compte juntament amb la sol·licitud de la llicència. La liquidació de l’impost resultant va ser de 13.783.250 euros.

Pisarello ha argumentat que Gas Natural havia valorat aquestes obres en una quantitat “molt inferior” al cost que realment van tenir, pretenent així pagar menys impostos del que corresponia. El primer tinent d’alcaldia ha aplaudit que els tribunals hagin donat la raó a l’Ajuntament. “Veiem que l’aposta que hem fet com a govern de ser ferms també amb les grans empreses és una aposta que té el seu correlat en les decisions del poder judicial”, ha apuntat.

Ha posat d’exemple la multa de 7 MEUR a FCC, la sanció de 3 milions a Endesa i també l’expedient obert contra Airbnb per valor de 600.000 euros. “El que hem demostrar és que aquí tothom ha de complir la llei, i veiem que no només és una obsessió d’un govern, sinó que els tribunals estan dient el mateix”, ha insistit.

Segons Pisarello, si als “petits” se’ls exigeix que s’ajustin a la legalitat, també cal ser “contundents a l’hora de demostrar que no hi ha privilegis”. Precisament, ha opinat que en bona mesura els problemes de la crisi econòmica “tenen com a origen els privilegis que han gaudit algunes grans empreses que han gaudit de situacions d’excepcionalitat absolutament inacceptables”.