Iceta sobre els indults: “Es tracta d’una proposta prematura”

El candidat del PSC afirma que prefereix equivocar-se “per trobar la reconciliació” que “encertar tenint ferides obertes”

Redacció.- El candidat del PSC el 21-D, Miquel Iceta, ha assegurat que la seva proposta d’indults per als polítics sobiranistes que siguin condemnats és “sens dubte” una iniciativa “prematura”. Tot i això, ha mantingut que es compromet a “prendre totes les decisions i emprendre totes les iniciatives que afavoreixin la reconciliació entre catalans”. Iceta ha dit aquestes paraules durant el col·loqui informatiu Fòrum Europa Tribuna Catalunya i després que en els darrers dies s’hagi mostrat a favor d’indultar els polítics sobiranistes si eren condemnats. “Prefereixo equivocar-me trobant la reconciliació, que encertar mantenint les ferides obertes”, ha declarat.

El socialista ha valorat també les darreres enquestes aparegudes assegurant que, tot i la prudència, el que es pot concloure és que mostren enormes ganes de participar, que hi ha un “enorme volum d’indecisos” i que el PSC és el que més puja. Precisament ha dit però que aquest nivell d’indecisió reclama prendre’s amb cautela les enquestes i centrar-se en “assegurar una gran participació i la victòria dels que volen canviar el rumb”.

Iceta i l’independentisme

El socialista ha reconegut que encara que ell esdevingui president, l’independentisme “no acabarà” i ha afegit que tampoc ho pretén. El que sí que ha garantit és que no serà la “força dominant” a Catalunya ja que pretén donar resposta als anhels de part d’aquells que no eren independentistes i ho són perquè les seves demandes “no han rebut una atenció suficient”. Entre el perquè d’aquest creixement ha situat l’impacte de la crisi econòmica, la “incapacitat” de les institucions espanyoles de promoure el diàleg i la negociació, l’orientació “conservadora i recentralitzadora” del PP i els “pactes trencats” amb els catalans.

Per això, ha fet una crida a construir una “Espanya diferent” per donar solució a aquests problemes de fons o sinó ha augurat que l’independentisme “continuarà sent durant molt de temps una força molt dominant” en la política catalana.

Possibilitats de negociació amb l’independentisme

D’altra banda, ha explicat que té identificats polítics independentistes que estarien disposats a negociar amb ell després del 21-D. De fet, ha assegurat que alguns d’ells li havien dit en privat que “pretenien la negociació i pensaven que aixecant la reivindicació al límit màxim l’afavoririen”. Ha assegurat que li dient que no patís perquè el que pretenien en darrera era negociar i ell els alertava que “si situes una negociació impossible, ni comença”. Malgrat això, s’ha mostrat convençut que cap dirigent independentista parlarà en aquests termes abans de les eleccions i ha constatat la distància entre el discurs privat i el públic en la política.

Ha reiterat un cop més les crítiques al candidat de JxCat, Carles Puigdemont, per responsabilitzar-lo del 155, assegurant que el “gran responsable” és el propi Puigdemont. Ha defensat que el PSOE va “acotar” en el temps la seva aplicació i va deixar fora els mitjans de comunicació públics i ha constatat que “el bloc del 155 l’han acabat configurant els independentistes”.

Sobre si creu si Puigdemont tornarà a Catalunya, ha dit desconèixer-ho però ha afegit que els problemes dels catalans “estan aquí i s’han de resoldre des d’aquí, des de les institucions”.

Reunions amb el cap de l’oposició cada setmana

Iceta no ha donat detalls sobre el govern que té al cap en cas que esdevingui president però sí que ha dit que no serà de quotes i que el vol fer amb la millor gent que trobi i parlant amb moltíssima gent, no només del món polític. El que sí que ha avançat és que implantaria una reunió setmanal amb el cap de l’oposició perquè el que busca és fer un “capgirament” de les formes de govern actuals.

No ha descartat tampoc que en la futura legislatura es puguin produir votacions diferents amb els socis d’aliança d’Units per Avançar.

Per últim, s’ha mostrat contrari a reformar la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) i reduir el consens que la va fer possible ja que ha assegurat que el sistema educatiu català és “raonablement bo”. “No tinc prevists canvis sobtats en un sistema que ha funcionat raonablement bé”, ha declarat. Ha afegit que és molt bo conèixer la història de Catalnunya –”sobretot si te l’expliquen bé”- però també la d’Europa i Espanya allunyant-se de l'”intent de recórrer de forma intensa al melic”.