Neix a Tarragona el ‘Ballet Amaia Dorronsoro’

La companyia és pionera en la formació escènica a edats primerenques

 

 

Redacció.- Una quinzena de nens i adolescents d’entre 10 i 16 anys integren el ‘Ballet Amaia Dorronsoro’, un projecte pioner a nivell nacional creat a Tarragona que s’enfoca a desenvolupar i potenciar la component escènica del ballarí durant les edats prèvies a l’etapa pre-professional. Les companyies joves més destacades avui existents cobreixen un rang d’edat des dels 16 anys d’ara endavant.

La idea és que les coreografies de la recentment creada companyia –que ja ha realitzat pre-estrenes del seu treball en la Festa del Trepat de Barberà de la Conca i en el teatre El Magatzem de Tarragona- puguin entrar en programes institucionals i circuits privats, de manera que els joves artistes, que ja posseeixen una tècnica de dansa clàssica avançada, “puguin tocar escenari de forma sistemàtica”, explica la directora, Amaia Dorronsoro.

“És una forma única de treballar, doncs es tracta que els ballarins estudiants de clàssic i contemporani puguin addicionalment tenir des d’edats molt primerenques un coneixement escènic difícil d’aprendre a l’escola; no és habitual en aquests estils ensenyar a estar, improvisar o expressar en l’escenari, i nosaltres intentem dotar-los des de petits d’unes eines que seran molt apreciades en el futur per qualsevol coreògraf”, sintetitza Dorronsoro.

Aquest innovador enfocament comporta els seus riscos, doncs en treballar amb nens tan petits s’introdueix un component d’incertesa que no existeix en una companyia de ballarins més experimentats que ja han optat per la dansa des d’una perspectiva adulta. Actualment el grau professional (grau mitjà) arrenca entre els 12 i els 16 anys d’edat, que és quan l’alumne decideix dedicar-se més de debò a la dansa i compatibilitzar-ho amb els estudis reglats.

De moment onze noies i quatre nois s’han pujat al tren d’aquest Ballet, la disciplina del qual requereix moltes més hores de dedicació –aproximadament 10 a la setmana- que a les classes convencionals. A dia d’avui la companyia es nodreix de l’escola Endantza que també dirigeix Amaia Dorronsoro, però la vocació és obrir-la “a diferents escoles i a tots els ballarins joves que s’il·lusionin amb aquest compromís”.

Per a l’ingrés no es realitza un càsting com a tal, sinó que es busca un procés de selecció que ve marcat no solament per la tècnica sinó també per l’actitud, la motivació i el compromís de pertànyer a un projecte de grup. En el plànol artístic la companyia es defineix per una sòlida base de ballet clàssic com a punt de partida cap a estils més contemporanis: està previst que la primera estrena oficial del Ballet Amaia Dorronsoro, amb mitja dotzena de peces creades per a l’ocasió, tingui lloc en el primer semestre de 2018.