El govern espanyol no recorrerà per ara la Llei del referèndum perquè encara “no és un acte administratiu”

Méndez de Vigo diu que el document presentat al TNC “no té ni pare ni mare”

ACN Madrid .- El govern espanyol no es planteja recórrer per ara el contingut de la Llei del referèndum que es va presentar dimarts passat al Parlament i al TNC perquè encara “no és un acte administratiu”. El portaveu de l’executiu de Rajoy, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el document que exposa la Llei no té “ni pare ni mare”. Segons Méndez de Vigo, l’actuació del govern espanyol “dependrà del que facin els secessionistes”, perquè “fins ara només hi ha anuncis d’anuncis” i la Llei del referèndum “ no està signada per ningú”. El portaveu del govern espanyol també ha acusat els independentistes de “buscar la ruptura” interna a Catalunya, i ha assegurat que el govern de Puigdemont actua al dictat dels “radicals” de la CUP, com s’ha demostrat, ha dit, en el cas del conseller Baiget.
La Llei del referèndum “no esta signada per ningú” i “ningú sap qui n’és l’autor”. És el raonament que Méndez de Vigo ha fet a la roda de premsa posterior del Consell de Ministres per explicar que el seu govern esperarà que la Llei es registri al Congrés per impugnar-la com ha fet amb la resta de passos endavant per a la celebració del referèndum. Segons Méndez de Vigo, quan “es tradueixi en fets” el seu govern “actuarà” contra una norma que “no aguanta un mer anàlisi jurídic” i que “va a favor de la ruptura”.

Segons el govern espanyol, la normativa que ha de donar cobertura legal al referèndum de l’1-O “n busca la ruptura sobre Espanya”, sinó “a Catalunya. “Els sobiranistes volen sotmetre la majoria del poble català als dictats d’una minoria que ha perdut el sentit de les coses perquè ni tan sols escolta les pròpies institucions”, ha sentenciat abans d’afirmar que el Consell de Garanties Estatutàries “ha dit per unanimitat que el procediment que han creat per la reforma exprés de les lleis de transitorietat és inconstitucional”.

“Estem assistint a documents que no tenen les més elementals garanties jurídiques”, ha dit Méndez de Vigo, que ha insistit que el referèndum “no té cabuda a la constitució, ni a l’espanyola ni a cap coneguda” i que per tant “no es pot celebrar”. “Ni hi ha urnes, ni cens, ni junta electoral, ni hi poden participar els funcionaris, i per tant no pot existir la preceptiva neutralitat de l’administració electoral”, ha sentenciat. A més, en la mesura que la norma no fixa un quòrum de participació ni diferència entre el ‘sí’ i el ‘no’ per a una victòria, “si votés una persona el seu vot valdria per proclamar la república independent de Catalunya”.

De Vigo també ha retret que el PSOE reclamés aquest dijous –després de la reunió entre Rajoy i Sánchez- més diàleg per part del govern espanyol amb Catalunya. “Per ballar el tango a Europa en falten dos, i si una part supedita tot resultat del diàleg a que se celebri un referèndum il·legal es molt difícil arribar a acords”.

A més, segons el portaveu del govern espanyol, l’executiu de Puigdemont està supeditat als “antisistema” de la CUP, que estan al darrer, ha dit, de la retirada de Mas i del cessament del conseller Baiget. L’exemple, segons De Vigo, és que a la presentació de la Llei del referèndum de dimarts “hi havia 4 membre de la CUP, 2 d’ERC i 2 del PDeCAT”. “Sembla que aquí a qui s’escolta es als extremistes”.

També ha assegurat que durant la reunió entre Sánchez i Rajoy “no es va parlar” de l’article 155 de la Constitució, sinó que només es va fer un “debat de caràcter general” sobre la situació a Catalunya on tots dos van coincidir en “l’essencial”, que és que “no es pot celebrar el referèndum”.