El govern espanyol diu que la vaga ha tingut un “escàs impacte”

Destaca que en alguns punts els Mossos han fet servir la “força mínima indispensable per retirar algunes persones” de carreteres

Redacció.- El secretari general tècnic del Ministeri d’Interior, Juan Antonio Puigserver, ha manifestat aquest dimecres que el seguiment de la vaga general aquest matí ha tingut un “escàs impacte” als centres de treball, a excepció del sector educatiu, amb un 31.5%. Puigserver ha comparegut a la delegació del govern espanyol a Catalunya per informar del transcurs de la vaga i ha indicat que s’estan complint amb normalitat els serveis mínims. Puigserver també s’ha referit al consum elèctric industrial i ha indicat que “és el mateix d’un dia normal i que fins i tot a un quart de dotze era un 1% superior al consum previst per una jornada actual sense vaga”. Ha apuntat que aquestes “dades de normalitat” contrasten amb altres jornades de vaga a Catalunya. També ha dit que “no s’han produït incidents greus”, però ha afegit que en alguns punts els Mossos han fet servir la “força mínima indispensable per retirar algunes persones que exercien resistència passiva per garantir la lliure circulació”.
A l’inici de la compareixença, Puigserver ha subratllat que el govern espanyol i la Generalitat “fan les tasques necessàries per garantir, durant el desenvolupament de la jornada, la normal activitat quotidiana dels ciutadans, assegurant el lliure exercici dels drets de tots”. En aquest sentit, ha indicat que s’estan complint amb normalitat els serveis mínims i acte seguit ha recalcat que, recollida les dades d’obertura d’establiments i centres de treball a primera hora del matí, el balanç general és “d’un escàs impacte de la convocatòria de la vaga als centres de treball”.

Ha indicat que el consum d’energia “és el mateix d’un dia normal i que fins i tot a un quart de dotze era un 1% superior al consum previst per una jornada actual sense vaga”. Ha apuntat que aquestes dades contrasten amb altres jornades de vaga anteriors a Catalunya com per exemple el 3 d’octubre que “es va produir una disminució del consum elèctric d’un 10,5% i durant la jornada de vaga del 14 de novembre del 2012 la baixada va ser del 18%”.

“Seguiment mínim i residual”

Segons dades oficials proporcionades pel Departament de Treball, ha manifestat, “el seguiment de la vaga ha estat mínim i residual a la pràctica totalitat dels sectors, excepte l’ensenyament on la vaga ha arribat al 31,5%”. També ha recalcat, segons Treball, el consum d’hidrocarburs es manté per damunt del dels darrers dies.

També ha explicat que s’han produït talls a les carreteres en diferents punts de Catalunya i el casc urbà de Barcelona. “A partir de primera hora del matí s’han concentrat piquets en diversos punts de la xarxa vial i en el moment més àlgid han ascendit a uns 70 talls i la majoria d’aquests a les carretera han estat solventats mitjançant unitats dels Mossos d’Esquadra que al matí han restablert la circulació en un o dos carrils”. Ha dit que “no s’han produït incidents greus”, però ha afegit que en alguns punts els Mossos han fet servir la “força mínima indispensable per retirar algunes persones que exercien resistència passiva per garantir la lliure circulació”.

Puigserver ha apuntat que els Mossos han detingut una persona a la C-32 a Sitges. El cos policial a través de la xarxa social Twitter havia explicat que el detingut havia trencat una ordre judicial prèvia que li prohibia participar en manifestacions a la via pública.