L’Executiu espanyol l’emplaça a tornar a la situació prèvia a l’aprovació de les lleis de desconnexió però no contempla aixecar la intervenció de les finances catalanes
Sáenz de Santamaría ha comparegut en roda de premsa en substitució d’Íñigo Méndez de Vigo –absent oficialment per un problema familiar- i ha assegurat que el president de la Generalitat té “l’oportunitat de recuperar la normalitat institucional i posar punt i final a la inestabilitat”.
Per fer-ho, ha apuntat, ha de respondre amb un “no” el requeriment de l’executiu espanyol perquè aclareixi si va declarar la independència al Parlament de Catalunya la setmana passada. Qualsevol resposta diferent, ha advertit, activarà la segona fase del requeriment, amb vistes a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.
Dubtes sobre si la independència està o no declarada
La vicepresidenta ha relacionat aquesta petició d’aclariment per part del govern espanyol al fet que els serveis jurídics de La Moncloa no es posen d’acord sobre si Puigdemont va declarar o no la independència. “Volem resoldre aquesta ambigüitat i simplement ha de contestar amb claredat”, ha afirmat si “sí o no”.
Aquest “no”, segons Sáenz de Santamaría, implicaria un retorn a la situació anterior al ple dels dies 5 i 6 de setembre en que es van aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat, i per tant la possibilitat d’obrir un diàleg que l’executiu espanyol circumscriu només a la comissió creada al Congrés dels Diputats per abordar aquesta qüestió.
En canvi, ha advertit que un “sí” obriria automàticament la segona fase del requeriment, en què Puigdemont disposaria de termini fins dijous a les 10.00h per “revocar” aquesta declaració i “tornar a l’ordre constitucional i estatutari”.
Les pressions de la CUP
La vicepresidenta ha recordat que la decisió depèn “només” de Puigdemont, i no és “ni de la CUP ni de l’ANC”. “Té una oportunitat, i ha de pensar en el futur de Catalunya i dels catalans en termes de benestar econòmic i social”, ha sentenciat.
En aquest sentit, ha citat l’últim paràgraf de la carta que la CUP ha enviat a Puigdemont emplaçant-lo a aixecar la suspensió de la declaració d’independència, i s’ha preguntat si aquesta formació independentista té cap interès d’aportar benestar social a Catalunya.
Els mediadors són els diputats
Sáenz de Santamaría ha apuntat que Puigdemont té a la seva disposició la possibilitat d’obrir el debat allà on es “prenen les grans decisions de país” a Espanya, que és, ha dit, el Congrés dels Diputats. Segons la vicepresidenta, dins del marc de la Llei “es pot parlar de tot” i Puigdemont fins i tot podria comparèixer a la comissió creada per a l’estudi del model autonòmic. “Espanya és un estat sobirà on elegim els nostres representants, els del Congrés, i aquests són els nostres mediadors”, ha dit.
“Una oportunitat”
Segons Sáenz de Santamaría, aquesta proposta és “una oportunitat” perquè Puigdemont i la Generalitat que tornin al marc constitucional. “La manera de fer-ho és contestar amb claredat el requeriment, restaurar la convivència ciutadana a Catalunya”, i “plantejar” al Congrés dels Diputats les seves propostes. No ha volgut concretar si aquesta oportunitat és “l’última”, com li han preguntat, però sí que ha apuntat que és “important”.
No concreta mesures del 155
La vicepresidenta ha evitat al llarg de tota la roda de premsa concretar les mesures que el seu executiu adoptaria en el marc de l’article 155 en cas que el president de la Generalitat confirmi la declaració d’independència. Es tracta, ha dit, d’anar “pas a pas” i la fase actual és la del requeriment.
En tot cas ha advertit Puigdemont que “està a la seva mà evitar actuacions posteriors” i que disposa “d’un marge ampli” per fer-ho. L’ha emplaçat a “reflexionar” aquest cap de setmana perquè “té la capacitat de restaurar a convivència entre els catalans”.