El Govern condemna l’homicidi d’una dona a Salou en un presumpte nou cas de violència masclista

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, afirma que les agressions a les dones són “l’expressió més extrema de les desigualtats per raó de gènere”

ACN Barcelona .- El Govern de Catalunya ha emès un comunicat de condemna per la mort violenta d’una dona a Salou, presumptament a mans de la seva parella. A banda de traslladar el condol a la família i amics de la víctima, la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, ha reiterat la determinació de la Generalitat en l’eradicació de la violència masclista. “L’expressió més extrema de les desigualtats per raó de gènere és la violència masclista. Cal que la condemnem des de tots els sectors i que lluitem contra els imaginaris que la normalitzen, banalitzen i en fan apologia”, ha declarat Balada. Un home de 43 anys ha estat detingut aquest diumenge a la comissaria dels Mossos de Salou (Tarragonès) després d’haver confessat que havia matat la seva exparella. La víctima es trobava dins un vehicle estacionat a la carretera T-325 amb nombroses ferides d’arma blanca. Segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no hi havia denuncies prèvies contra l’agressor.
En el comunicat, la presidenta de l’ICD ha ressaltat que “només des de la sensibilització i educació de tota la societat assolirem models més justos i equitatius de relació entre homes i dones”, ha dit. “És imprescindible capacitar les persones per identificar fàcilment la violència masclista i rebutjar-la com a model de relació”, afegeix. En aquest sentit, ha recordat mecanismes de treball com Programa d’intervenció integral contra la violència masclista, la millora dels mecanismes de prevenció i sensibilització i l’atenció i recuperació de les dones víctimes de la violència masclista, així com dels menors que també pateixen aquesta situació hostil.

L’ICD posa a disposició de la ciutadania el servei especialitzat 900 900 120 per a l’atenció de les dones que travessen situacions de violència masclista. És un servei totalment confidencial i permanent, les 24 hores del dia i tots els dies l’any. El Govern recorda que les dones que ho necessitin també poden adreçar-se a algun dels serveis de proximitat de la xarxa serveis municipals o comarcals d’informació i atenció a les dones (SIAD). Aquests 102 serveis local ubicats en poblacions de més de 20 mil habitants compten amb el suport de l’ICD.

Els sindicats també condemnen l’homicidi

El sindicat CCOO ha difós també un comunicat per condemnar la darrera mort a Catalunya per violència masclista en l’àmbit de la parella i, novament, expressa el seu rebuig “a una violència que encara avui s’exerceix vers les dones només pel fet de ser dones”, manifesta.

CCOO mostra la seva indignació i preocupació pels fets i recorda la demanda perquè els poders públics “reconeguin la lluita pels drets de les dones i per eradicar la violència masclista com una qüestió d’Estat”, apunta. El sindicat destaca, a més, “el compromís ferm en cooperar en la construcció d’una societat en la qual les dones puguin viure lliures de qualsevol de les violències”.

En l’escrit, CCOO de Catalunya recorda també que compta amb el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, SIAD, en l’àmbit laboral, “per qualsevol tipus de discriminació o violència que pateixi una dona”.