Condemna internacional a l’actuació policial

Diferents veus de tota Europa denuncien la força que ha utilitzat la policia espanyola

Redacció.- Europa avui, sí, mirava a Catalunya. L’1-O ha causat suficient interès el llarg d’aquests dies com perquè mandataris de tot el continent seguissin atentament l’evolució del referèndum.

Les veus més crítiques han sorgit des de sectors de l’esquerra europea, com el cas d’un dels vicepresidents del Parlament Europeu, el grec Dimitrios Papadimoulis, ha afirmat a Twitter tant en català com en castellà que la “repressió autoritària” del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, és una “vergonya per l’Europa democràtica”. “Calen iniciatives per reprendre el diàleg”, ha afegit el diputat del Grup Confederal de l’Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica (GUE/NGL).

També del Grup dels Verds, l’alemanya SkaKeller i el belga Philippe Lamberts, presidents del grup al Parlament Europeu, han demanat aquest diumenge en un breu comunicat que la Comissió Europea “no continuï fent els ulls grossos” a la situació a Catalunya. “Instem a la Comissió a promoure el diàleg i oferir mediació”, afirmin. En el comunicat expliquin també que “segueixen amb una gran preocupació” els esdeveniments a Catalunya i asseguren que “la violència policial massiva” contra gent que intenta votar “pacíficament” és un “gran error comès per Rajoy”.

Una de les veus més crítiques ha arribat des d’Anglaterra, on Owen Jones, un assagista vinculat a l’ala més esquerrana del laborisme, ha arribat a ironitzar penjant una foto de Franco en Twitter sota la frase “ell el aprovaría”.

Però no ha estat solament l’esquerra. Des del centrisme també han arribat crítiques. El ministre d’Exteriors de Finlàndia, Timo Soini, ha rebutjat aquest diumenge la violència que s’ha viscut a Catalunya per les operacions policials contra el referèndum. En una entrevista a la premsa finlandesa, Soini ha instat els governs de Catalunya i Espanya a asseure’s “a la taula de negociació el més aviat possible”. El diputat finlandès del Partit de Centre Mikko Kärnä, ha difós el missatge de Soini i ha assegurat que el govern “condemna la violència a Catalunya”. L’ambaixador espanyol a Finlàndia va amenaçar Kärnä en una sèrie de correus electrònics pel seu suport al referèndum català.

Altres veus més moderades han mostrat la seva preocupació, i han cridat al diàleg. Com el cas del laborista Jeremy Corbyn, qui ha demanat que es posi fi “a la violència policial” i ha demanat a Teresa May que intercedeixi per buscar una solució a aquesta “crisi constitucional”.

Per la seva banda, l’expresident del Parlament Europeu i líder del Partit Socialdemòcrata alemany (SPD), Martin Schulz, ha afirmat en una piulada a Twitter que l”‘escalada a Espanya és motiu de preocupació”. En aquest sentit ha instat a Madrid i a Barcelona ha “intensificar i buscar el diàleg de forma immediata”.

El també socialdemòcrata Gianni Pittella, president del grup en l’Eurocambra, ha emès un comunicat, expressant la seva preocupació: “Això és un dia trist per Espanya i per la totalitat d’Europa. Hi ha sens dubte que el no-el referèndum organitzat i donat suport per les autoritats catalanes és per ser considerat il·legal i invàlid. Tanmateix, els sentiments de tants Catalans que van agafar a ‪els carrers també han de ser sentits”.