El BCE descarta retallar més els tipus d’interès i Draghi diu que els riscos van “a la baixa”

Mario Draghi

El president del BCE destaca la resposta “ràpida” del mecanisme de resolució en el cas del Banc Popular

ACN Brussel·les .- El Banc Central Europeu descarta abaixar més els tipus d’interès, que se situen des del març del 2016 en el mínim històric del 0%. Així ho ha indicat el president de l’entitat, Mario Draghi, coincidint amb la reunió del consell de govern del BCE, que aquest dijous s’ha fet extraordinàriament a Tallin. “Els tipus del BCE seguiran al nivell actual per un període llarg de temps, i més enllà del final de les compres d’actius”, ha assegurat l’italià, en una frase on fins ara parlava de mantenir els tipus als “nivells actuals o per sota”. Durant la roda de premsa, Draghi ha destacat la decisió “ràpida” sobre el Banc Popular del mecanisme únic de resolució bancària europeu, però no ha volgut entrar a valorar la situació de l’entitat.
“Mai comentem sobre entitats individuals”, ha assegurat Mario Draghi. El seu número dos, Vítor Constancio, ha explicat que “les raons que van provocar la decisió” sobre el Popular “estaven relacionades amb problemes de liquiditat”. “No es tractava de valorar la solvència com a tal, sinó la liquiditat”, ha reiterat, indicat que si “hi ha fets objectius suficients” que demostren que una entitat “està en fallida o a punt de no satisfer els seus deutes” el BCE l’ha de declarar com a tal i després correspon al mecanisme únic de resolució actuar.

Riscos “a la baixa”

Durant la roda de premsa, Mario Draghi ha dit que cal “paciència” i “confiança” en la situació econòmica i les mesures que està prenent Frankfurt. “Els riscos de deflació ja no hi són”, ha afegit, per justificar la política de no tornar a abaixar encara més els tipus d’interès. De fet, el control de la inflació és l’objectiu principal del mandat del BCE.
“Hem de ser persistents, hem de continuar acompanyant la recuperació amb la política monetària”, ha afegit l’italià, assenyalant la necessitat de seguir amb les compres de deute, que actualment es fan a un ritme de 60.000 milions d’euros mensuals. “El BCE serà als mercats durant un període llarg de temps”, ha remarcat. Segons ell, el consell de govern “confia en la força i el poder” del seu programa de compra de deute.