Els accionistes minoritaris del Popular denuncien a l’Audiència Nacional un pla per provocar la caiguda de l’entitat

Asseguren que un grup inversor mexicà va filtrar informacions esbiaixades a la premsa per devaluar les accions i obtenir guanys mitjançant operacions en curt

ACN Madrid .- Els accionistes minoritaris del Banc Popular han presentat aquest dijous davant l’Audiència Nacional una denúncia per suposats delictes d’administració deslleial i contra el mercat i els consumidors en la modalitat d’ús d’nformació rellevant per a la cotització de valors en mercats organitzats. Els minoritaris denuncien una estratègia per part d’un grup d’inversors mexicans que el 2013 es van fer amb el control del 6,39% del capital social de l’entitat i es van integrar al seu consell d’administració. Segons la denúncia, van aprofitar l’accés a informació sensible per filtrar notícies esbiaixades a diversos mitjans que van fer baixar la cotització de les accions, alhora que utilitzaven aquesta depreciació per obtenir guanys mitjançant operacions en curt.
Els minoritaris atribueixen la caiguda en picat del valor de les accions del Popular al grup financer mexicà liderat per Antonio del Valle i el seu cosí Jaime Ruiz Sacristán –nomenats consellers per aquesta aportació de capital- que van invertir 450 milions d’euros a l’entitat.

Aquest inversors, apunten els minoritaris, van posar en marxa un “pla perfectament organitzat” destinat a l’entrada de capital social per, després, “depreciar maliciosament i al seu favor la cotització de les accions de la companyia mitjançant el filtratge d’informació rellevant per a la cotització”.

En concret, els acusen de filtrar informació sensible esbiaixada a mitjans com El Confidencial i Expansión per fer-se amb el control del banc mitjançant la substitució del seu president, Angel Ron, la seva substitució per un president afí, Emilio Saracho, i l’obtenció “d’un guany desmesurat” a través d’operacions en curt.

Segons la denúncia, un cop van entrar al consell d’administració van actuar “d’esquena a la CNMV, en defensa dels seus interessos propis i en detriment dels del Banc fins el moment de la intervenció” fins a “l’absoluta pèrdua de valor de les accions”.

L’AEMEC assegura que amb aquesta estratègia es pretenia “crear una situació pràcticament insostenible que necessàriament va conduir a la destitució del president del consell i el nomenament d’un nou president que ha conduit l’entitat a la venda al Banc Santander per decisió del Banc Central Europeu.

Segons els minoritaris, el fins aquesta setmana president de l’entitat h desplegat una estratègia coincident amb el grup inversor mexicà mitjançant declaracions contràries al valor de l’acció i una ampliació de capital que va posar de manifest “l’evident manca de seguretat i confiança” en les accions.