Els estibadors tornen a la vaga aquest divendres a tots els ports de l’Estat

Els sindicats del sector esperen la convocatòria de la patronal ANESCO per desbloquejar el conflicte

ACN Barcelona .- Els estibadors de tot l’Estat porten a terme aquest divendres la tercera jornada de vaga als ports de tot l’Estat contra la liberalització del sector de l’estiba. Igual com va passar durant les vagues de dilluns i dimecres passat, l’aturada s’iniciarà a les 8.00h d’aquest divendres fins les 8.00h de dissabte i es produirà només durant les hores senars. Els sindicats reclamen que les empreses del sector subroguin les tasques d’estiba a tot el col·lectiu de treballadors que fins ara donaven servei a través de les Societats Anònimes de Gestió d’Estibadors Portuaris (SAGEP). En les dues jornades anteriors de vaga, el seguiment ha estat proper al 100% per part dels treballadors.
Els representants d’Estibarna (la SAGEP que opera al Port de Barcelona) han declarat a l’ACN que resten a l’espera que la patronal ANESCO els convoqui properament a una reunió per seguir negociant. A més de les tres jornades de vaga d’aquesta setmana, la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar (principal sindicat del sector) ha registrat ja el preavís de vaga de 48 hores de cara als dies 14 i 15 de juny.

El portaveu d’Estibarna, Albert Gil, va declarar durant la vaga de dimecres que els estibadors afronten la vaga amb “resignació” perquè és “l’última opció” que els queda davant de l’actitud de la patronal. Gil també va afirmar que els treballadors estan en contra d’uns serveis mínims del 100% en la càrrega i descàrrega de mercaderies peribles i perilloses, de material sanitari i en el que afecta el trànsit de passatgers.

Per la seva banda, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va advertir dimarts que la vaga dels estibadors està generant que es desviï una part del tràfic de mercaderies dels ports espanyols cap a l’estranger. “Si es prolonga la vaga, el desviament de tràfic pot ser permanent. És imprescindible que les parts seguin a negociar i arribin a un acord”, ha sentenciat. De la Serna ha demanat a sindicats i patronal un pacte per evitar el conflicte laboral i que “mantingui l’ocupació i millori la competitivitat”.