Arriben més de 750.000 euros de l’Estat per Ca L’Agapitu

Plaça del Pallol.

Amb càrrec a l’1,5% cultural, es proposa finançament per a vuit projectes de la província de Tarragona dels 14 propostos del patrimoni històric de Catalunya

La inversió total prevista a Catalunya, per les entitats i administracions participants, incloent les aportacions de l’Estat, és de 7,96 milions d’euros.

La Comissió Mixta de l’1,5% Cultural, presidida pel secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura, i composta per representants del Ministeri de Foment i del Ministeri de Cultura i Esport, ha elevat una proposta al ministre de Foment per al finançament de 14 noves actuacions com a conseqüència de la Convocatòria publicada al juny de 2018.

El Ministeri de Foment aportarà 5.653.100 euros a projectes de recuperació i posada en valor del patrimoni històric espanyol a Catalunya amb càrrec als fons que es generen per a l’1’5% Cultural com a conseqüència de la contractació de l’obra pública. La inversió total prevista a Catalunya, per les entitats i administracions participants, incloent les aportacions de l’Estat, és de 7,96 milions d’euros.

La resolució provisional que pròximament ferm el ministre de Foment permetrà continuar amb el procediment fins a l’adopció de la resolució definitiva, condicionada aquesta a l’aprovació dels projectes i a les aportacions financeres compromeses.

Els projectes aprovats a la provincia de Tarragona són:

Tarragona ciutat: Recuperació estructural de la volta romana i restauració de la façana de la plaça del Pallol de l’Edifici del Beateri de Sant Domènec – Ca L’Agapitu. El Ministeri de Foment aporta el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 1.086.745,52 euros.

Aiguamúrcia: Regeneració patrimonial i posada en valor del primer recinte del Reial Monestir de Santes Creus – Plaça de Santa Llúcia. El Ministeri de Foment aporta el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 619.246,38 euros.

Alcover: Adequació funcional d’una sala de l’antic Convent de Santa Anna, fase 3. El Ministeri de Foment aporta el 68% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 119.850,00 euros.

Amposta: Recuperació i posada en valor de la celòquia del Castell dels Cavallers de l’Ordre de Sant Joan. El Ministeri de Foment aporta el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 600.000,00 euros.

Montblanc: Recuperació del Portal de Sant Francesc a les Muralles Medievals. El Ministeri de Foment aporta el 67% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 750.000,00 euros.

Móra d’Ebre: Restauració i adequació per a la visita pública del Castell de Móra. El Ministeri de Foment aporta el 68% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 480.000,00 euros.

Riudecanyes: Restauració del Castell-Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou per a usos culturals. El Ministeri de Foment aporta el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 1.604.606,26 euros.

Solivella: Finalització de l’adequació de la zona sud del Castell per a la seva dinamització socioeconòmica. El Ministeri de Foment aporta el 70% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 78.523,02 euros.

Barcelona

Abrera: Consolidació de les restes del Castell de Voltrera (Abrera) i obertura al públic del recinte. El Ministeri de Foment aporta el 70% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 188.000,00 euros.

Berga: Recuperació del Fortí de la Serra de la Petita i adequació del camí d’accés. El Ministeri de Foment aporta el 15% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 213.951,33 euros.

Girona

Vilafant: Rehabilitació del Mas al Castell de Palol Sabaldòria. El Ministeri de Foment aporta el 67% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 790.799,94 euros.

Lleida

Tàrrega: Conservació dels Torrasses de la Fortificació de Sant Eloi. El Ministeri de Foment aporta el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 97.278,23 euros.

Torà: Rehabilitació interior de la Torre de Vallferosa i adequació de l’entorn. El Ministeri de Foment aporta el 70% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 157.875,28 euros.

Vallbona de les Monges: Obres de terminación de condicionament tèrmic, accessibilitat i urbanització del Monestir de Santa Maria de Vallbona – Fase IV i última. El Ministeri de Foment aporta el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 1.174.849,45 euros.

Programa del 1,5% cultural

El programa del “1’5% Cultural” és la principal eina de l’Administració General de l’Estat per respondre al mandat constitucional pel qual els poders públics han de garantir la conservació i promoure l’enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic dels pobles d’Espanya i dels béns que l’integren.

Per a aquest fi la Llei de Patrimoni Històric va establir el percentatge mínim de l’1% a aplicar sobre el pressupost de les obres públiques que s’executen per l’Administració de l’Estat. Més enllà d’aquesta obligació, el Ministeri de Foment va ampliar en 2014 la seva aportació a aquest objecte de l’1% a l’1,5% del pressupost de les obres que licita.

El desenvolupament del Programa 1’5% Cultural proposa un model d’actuació d’ampli contingut social, en base als següents criteris:

– El suport econòmic fonamental prové de l’execució de l’obra pública.

– Es recupera el Patrimoni Cultural Espanyol, respectant el llegat rebut i propiciant el sentiment de pertinença i l’orgull per el mateix.

– Es fomenta l’ús públic afavorint l’acostament social al Patrimoni.

– Es genera ocupació i riquesa en els àmbits en què s’ubiquen els elements patrimonials recuperats.

– Es contribueix a l’objectiu general de generar turisme de qualitat.

Aquesta convocatòria d’ajuts per a la conservació i l’enriquiment del patrimoni històric espanyol és la tercera publicada per aquest procediment de concurrència competitiva, que prima els principis de transparència, publicitat i concurrència.