Àlvarez (UGT) critica les manifestacions De Cospedal sobre el paper de l’Exèrcit i demana una solució “dialogada”

Els secretaris generals de CCOO i UGT reclamen a l’Estat que resolgui la qüestió catalana per la via de la “política”

ACN Madrid .- El secretari general d’UGT, Josep Maria Àlvarez, ha criticat aquest dilluns les manifestacions de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, del passat dia 4 de juliol, quan va recordar que l’Exèrcit té la missió de “garantir” la integritat territorial de l’Estat. Segons Àlvarez, “aquest país hauria de reflexionar a fons sobre com se li permet a una ministra de Defensa fer les declaracions que ha fet en relació a l’Exèrcit o a la Guàrdia Civil”, perquè “la lectura de la Constitució es pot fer de moltes maneres i l’Exèrcit ha de garantir la unitat vista des de la perspectiva d’una agressió externa, mentre que les qüestions de caràcter intern es discuteixen, s’acorden i es debaten a partir de la legalitat vigent”. Àlvarez ha fet aquestes manifestacions després de reunir-se amb el nou secretari general de CCOO, Unai Sordo, que va substituir Ignacio Fernández Toxo el 30 de juny. A preguntes de la premsa tots dos han reiterat la necessitat que l’Estat ofereixi una resposta a Catalunya basada en “la política”, el “diàleg” i la “negociació”, alhora que han demanat també a la Generalitat que sigui conscient que qualsevol “solució” haurà de venir per la via de l’acord.
Tots dos han respost preguntes sobre aquesta qüestió tot i que han evitat manifestar si les seves organitzacions donaran suport explícit al referèndum. Sordo s’ha excusat assegurant que encara “no hi ha cap referèndum convocat” i ha insistit en la necessitat de negociació dins de les vies de la legalitat, mentre que Àlvarez ha apuntat que aquesta “és una qüestió que decidirà UGT Catalunya i no la confederació”.

Segons Sordo cal que “la política assumeixi les regnes i tan a l’àmbit del govern estatal com de les forces parlamentàries a Catalunya s’avinguin a una negociació per ressetejar els termes de la qüestió catalana”. El nou secretari general de CCOO ha apuntat que ell “no comparteix” ni l’estratègia de la “judicialització de la vida política a Catalunya” i el fet que el govern espanyol pressuposi que només hi ha “una problema judicial”, ni tampoc “l’estratègia del xoc de trens” que “no porta a un bon lloc”. En tot cas ha insistit que cal que les solucions “entrin dins de vies legals”, ja siguin les “actuals” o bé “les que es puguin modificar des de l’acord polític o transversal”.

El secretari general d’UGT també ha advertit la Generalitat que “ha de ser conscient” que “qualsevol solució s’ha de fer en el marc d’un acord”. “És en aquest sentit que UGT manté la seva posició: creiem que fa falta més diàleg i més marcs on es pugui parlar sense la immediatesa d’haver de donar resposta a aquells que necessiten la resposta per continuar vivint a la situació que vivim”, ha dit, perquè “perdem massa temps i massa energies que si dediquéssim a trobar una solució segurament avui ja la tindríem”.