Categories: Noticies de Catalunya

Una actuació mediambiental a l’entorn de l’Ermita de la Roca de Mont-roig permet millorar aquest espai, fomentar hàbits de salut i reduir el risc d’incendis

A través de l’acord anual de col·laboració entre l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Tarragona, s’hi han netejat gairebé 5.000 metres quadrats de terreny

L’actuació s’ha dut a terme a un paratge emblemàtic del Baix camp, dins l’entorn de l’ermita de la Mare de Déu de la Roca

La millora d’un espai d’alt valor mediambiental i saludable, la prevenció d’incendis i la integració de persones en risc d’exclusió són alguns dels resultats de la intervenció mediambiental realitzada en el marc de l’acord anual de col•laboració entre l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Tarragona a l’àrea del barranc de l’Ermita de Mare de Déu de la Roca, a Mont-roig del Camp.

L’impacte beneficiós sobre el terreny d’aquesta actuació s’ha explicat aquest matí durant la visita realitzada a la zona, un cop executats els treballs, que ha dut a terme l’empresa Formació i Treball  entre els mesos de novembre i abril. Tres persones aturades de llarga durada i un tècnic especialista de l’empresa hi han treballat durant aquest temps, d’acord amb el projecte d’intervenció. Aquest ha permès netejar i desbrossar la zona del barranc, amb una extensió de 4.500 metres quadrats i recuperar els camins que porten al mateix barranc, al llarg de 200 metres quadrats més.

A la visita realitzada avui hi han assistit el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, el director Territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, la diputada delegada de Medi Ambient, Immaculada Costa i l’alcalde de Mont-roig, Fran Morancho.

Els treballs a l’entorn natural d’un espai emblemàtic del Baix Camp com l’ermita de la Roca permetran incidir positivament en els hàbits relacionats amb la salut de les persones i de l’entorn. Es calcula que unes 600 persones als mes utilitzaran, de mitjana, els camins ara arranjats. En concret, s’ha recuperat el Camí Vell de l’Ermita i s’ha creat un nou sender pedestre i una pista per bici que arriba fins al santuari.

A més, el manteniment d’aquest entorn natural permetrà que el bosc continuï contribuint a contrarestar les emissions de CO2, amb una capacitat d’eliminar una quantitat d’aquest element contaminant de 2,5 tones per any.

L’acord anual de col•laboració per a la preservació dels espais naturals de la demarcació i per a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió de la Diputació de Tarragona i l’Obra Social “la Caixa”, engegat l’any 2006, ha permès fins ara dur a terme 128 actuacions amb la participació de 696 persones en risc d’exclusió social i laboral. L’Obra Social “la Caixa” hi ha destinat prop de 9 milions d’euros.

El darrer conveni ha inclòs les següents actuacions:
 Alt Camp:
–    Adequació per evitar perills d’inundació per alteracions climàtiques de la llera del riu al terme de Vila-rodona. (Fundació privada GINAC)
–    Millora de la qualitat ecològica del riu eliminant espècies invasores i millora de la biodiversitat afavorint el creixement d’espècies autòctones al terme d’Alcover. (Fundació privada GINAC).

 Baix Camp:
–    Prevenció d’incendis a l’Albareda de la Resclosa fins el Pantanet de la Selva del Camp. (l’Associació Aurora).
–    Creació d’un itinerari saludable al municipi de Riudoms. (Taller Baix Camp).
–    Prevenció d’incendis i millora d’espais saludables a l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca a Mont-roig del Camp. (Fundació Formació i Treball Empresa d’Inserció S.L.U).
–    Prevenció d’incendis i preparació per a la creació d’un parc de salut als camins dels gorgs i dels molins a Riudecanyes. (Fundació Formació i Treball Empresa d’Inserció S.L.U).

Baix Penedès:
–    Condicionament de l’entorn de l’Àrea forestal recreativa del Montmell, area terapèutica i de descans i restauració fluvial de la Riera Sant Miquel per a millorar la qualitat de l’aigua i prevenir les inundacions.
–    Neteja de la llera de la Riera Sant Miquel Santa Oliva per a millorar la qualitat de l’aigua i evitar avingudes i inundacions. (Ventall – Fundació privada Santa Teresa)

 Conca de Barberà:
–    Mitigació del canvi climàtic amb la plantació d’arbres autòctons als camins fluvials del Francolí a Montblanc
–    Millora de l’accessibilitat de camí a la zona de del Riu Gaià i adequació del Gorg de la Farrera a Santa Coloma de Queralt. (APRODISCA).

   Montsià:
–    Recuperació per a l’ús públic del Camí de Sirga al Delta de l’Ebre al tram comprès entre Sant Jaume d’Enveja i l’Illa de Buda (Fundació Privada Pere Mata d’Amposta).
–    Mitigació amb reducció de gasos i adaptació, per evitar inundacions, al canvi climàtic del bosc de la Ribera Masdenverge. (Fundació Astres Terres Ebre).

Priorat:
–    Projecte ambiental i social al riuet de Scala Dei al municipi de la Morera del Montsant  per a millorar la qualitat d’aigua i realitzar actuacions d’adaptació al canvi climàtic. (Entra. Cooperativa).

 Ribera d’Ebre 
–    Actuacions de prevenció d’incendis forestals al voltant de la xarxa de senders de les Moles. Espai Natural de Llaberia. (EIS  Serra de Llaberia, SL).
–    Mitigació amb reducció de gasos i adaptació, per evitar inundacions, al canvi climàtic del bosc de la Ribera a Móra d’Ebre. (Fundació Astres Terres de l’Ebre).

 Tarragonès:
–    Creació d’itinerari saludable i accions per evitar el risc d’inundacions per alteracions climatològiques en el tram del riu Gaià comprès entre El Catllar i La Riera de Gaià. (Fundació Onada).

     Terra Alta:
–    Creació d’un itinerari saludable entre Gandesa i el balneari de la Fontcalda. (Taller Baix Camp)

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

4 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

4 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago