Una actuació mediambiental a l’entorn de l’Ermita de la Roca de Mont-roig permet millorar aquest espai, fomentar hàbits de salut i reduir el risc d’incendis

A través de l’acord anual de col·laboració entre l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Tarragona, s’hi han netejat gairebé 5.000 metres quadrats de terreny

L’actuació s’ha dut a terme a un paratge emblemàtic del Baix camp, dins l’entorn de l’ermita de la Mare de Déu de la Roca

La millora d’un espai d’alt valor mediambiental i saludable, la prevenció d’incendis i la integració de persones en risc d’exclusió són alguns dels resultats de la intervenció mediambiental realitzada en el marc de l’acord anual de col•laboració entre l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Tarragona a l’àrea del barranc de l’Ermita de Mare de Déu de la Roca, a Mont-roig del Camp.

L’impacte beneficiós sobre el terreny d’aquesta actuació s’ha explicat aquest matí durant la visita realitzada a la zona, un cop executats els treballs, que ha dut a terme l’empresa Formació i Treball  entre els mesos de novembre i abril. Tres persones aturades de llarga durada i un tècnic especialista de l’empresa hi han treballat durant aquest temps, d’acord amb el projecte d’intervenció. Aquest ha permès netejar i desbrossar la zona del barranc, amb una extensió de 4.500 metres quadrats i recuperar els camins que porten al mateix barranc, al llarg de 200 metres quadrats més.

A la visita realitzada avui hi han assistit el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, el director Territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, la diputada delegada de Medi Ambient, Immaculada Costa i l’alcalde de Mont-roig, Fran Morancho.

Els treballs a l’entorn natural d’un espai emblemàtic del Baix Camp com l’ermita de la Roca permetran incidir positivament en els hàbits relacionats amb la salut de les persones i de l’entorn. Es calcula que unes 600 persones als mes utilitzaran, de mitjana, els camins ara arranjats. En concret, s’ha recuperat el Camí Vell de l’Ermita i s’ha creat un nou sender pedestre i una pista per bici que arriba fins al santuari.

A més, el manteniment d’aquest entorn natural permetrà que el bosc continuï contribuint a contrarestar les emissions de CO2, amb una capacitat d’eliminar una quantitat d’aquest element contaminant de 2,5 tones per any.

L’acord anual de col•laboració per a la preservació dels espais naturals de la demarcació i per a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió de la Diputació de Tarragona i l’Obra Social “la Caixa”, engegat l’any 2006, ha permès fins ara dur a terme 128 actuacions amb la participació de 696 persones en risc d’exclusió social i laboral. L’Obra Social “la Caixa” hi ha destinat prop de 9 milions d’euros.

El darrer conveni ha inclòs les següents actuacions:
 Alt Camp:
–    Adequació per evitar perills d’inundació per alteracions climàtiques de la llera del riu al terme de Vila-rodona. (Fundació privada GINAC)
–    Millora de la qualitat ecològica del riu eliminant espècies invasores i millora de la biodiversitat afavorint el creixement d’espècies autòctones al terme d’Alcover. (Fundació privada GINAC).

 Baix Camp:
–    Prevenció d’incendis a l’Albareda de la Resclosa fins el Pantanet de la Selva del Camp. (l’Associació Aurora).
–    Creació d’un itinerari saludable al municipi de Riudoms. (Taller Baix Camp).
–    Prevenció d’incendis i millora d’espais saludables a l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca a Mont-roig del Camp. (Fundació Formació i Treball Empresa d’Inserció S.L.U).
–    Prevenció d’incendis i preparació per a la creació d’un parc de salut als camins dels gorgs i dels molins a Riudecanyes. (Fundació Formació i Treball Empresa d’Inserció S.L.U).

Baix Penedès:
–    Condicionament de l’entorn de l’Àrea forestal recreativa del Montmell, area terapèutica i de descans i restauració fluvial de la Riera Sant Miquel per a millorar la qualitat de l’aigua i prevenir les inundacions.
–    Neteja de la llera de la Riera Sant Miquel Santa Oliva per a millorar la qualitat de l’aigua i evitar avingudes i inundacions. (Ventall – Fundació privada Santa Teresa)

 Conca de Barberà:
–    Mitigació del canvi climàtic amb la plantació d’arbres autòctons als camins fluvials del Francolí a Montblanc
–    Millora de l’accessibilitat de camí a la zona de del Riu Gaià i adequació del Gorg de la Farrera a Santa Coloma de Queralt. (APRODISCA).

   Montsià:
–    Recuperació per a l’ús públic del Camí de Sirga al Delta de l’Ebre al tram comprès entre Sant Jaume d’Enveja i l’Illa de Buda (Fundació Privada Pere Mata d’Amposta).
–    Mitigació amb reducció de gasos i adaptació, per evitar inundacions, al canvi climàtic del bosc de la Ribera Masdenverge. (Fundació Astres Terres Ebre).

Priorat:
–    Projecte ambiental i social al riuet de Scala Dei al municipi de la Morera del Montsant  per a millorar la qualitat d’aigua i realitzar actuacions d’adaptació al canvi climàtic. (Entra. Cooperativa).

 Ribera d’Ebre 
–    Actuacions de prevenció d’incendis forestals al voltant de la xarxa de senders de les Moles. Espai Natural de Llaberia. (EIS  Serra de Llaberia, SL).
–    Mitigació amb reducció de gasos i adaptació, per evitar inundacions, al canvi climàtic del bosc de la Ribera a Móra d’Ebre. (Fundació Astres Terres de l’Ebre).

 Tarragonès:
–    Creació d’itinerari saludable i accions per evitar el risc d’inundacions per alteracions climatològiques en el tram del riu Gaià comprès entre El Catllar i La Riera de Gaià. (Fundació Onada).

     Terra Alta:
–    Creació d’un itinerari saludable entre Gandesa i el balneari de la Fontcalda. (Taller Baix Camp)