Méndez de Vigo diu que el govern espanyol utilitzarà “la força de l’Estat”

Méndez de Vigo diu que el govern espanyol utilitzarà “la força de l’Estat de dret” per impedir el referèndum

El portaveu del govern espanyol es mostra convençut que els funcionaris catalans obeiran el TC
ACN Madrid .- El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha respost aquest divendres les crítiques del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre l’ambigüitat amb què l’executiu de Rajoy utilitza les referències a l’ús de la força a Catalunya per impedir el referèndum. Segons Méndez de Vigo, la “força” que el govern espanyol aplicarà a Catalunya “en tot cas i en tot moment és la de l’Estat de dret” que “és la que ens uneix a tots, la important i la que constitueix la garantia última dels drets i llibertats de tots”. “Sóc clar”, ha dit, “l’ús de la força serà la de l’Estat de dret, que és la que legitima el govern”. Méndez de Vigo també ha demanat a la societat catalana que “influeixi” sobre el president de la Generalitat perquè s’avingui a comparèixer al Congrés dels Diputats per defensar el referèndum “allà on hi ha la sobirania nacional”, i ha apuntat que si Puigdemont posa com a condició un acord previ abans d’assistir a la cambra baixa és que en realitat no hi vol comparèixer. En aquest marc, s’ha mostrat convençut que els funcionaris catalans “compliran la llei” i obeiran el TC.

El portaveu del govern espanyol no ha volgut anticipar escenaris sobre la celebració del referèndum a Catalunya ni els mecanismes de què farà ús el seu govern per evitar que es dugui a terme. Méndez de Vigo ha insistit que cal que s’imposi el “sentit comú” i Puigdemont s’avingui a comparèixer al “lloc correcte” per defensar la seva proposta. En aquest sentit l’ha advertit que “no acceptar la proposta” per debatre “temes que interessen a tothom no és bo”.

També ha contraposat la posició actual del PDeCAT amb el paper que l’antiga CiU havia tingut al Congrés dels Diputats antigament, quan “era una força molt important a Espanya” i “especialment quan no hi havia majories absolutes, com ara”. En aquest sentit ha recordat que el seu executiu ha acordat els pressupostos amb “7 partits”, entre els que “no hi ha el PDeCAT”.

Ha insistit que el seu govern no pot acordar els termes del referèndum amb la Generalitat perquè “no pot pactar allò sobre el que no te competències”. “El que ha de fer és anar al Congrés, perquè els únics que poden modificar els articles 1 i 2 de la Constitució són els diputats”, ha sentenciat, i per tant “no hi ha possibilitat d’acord” amb el govern de l’Estat.

En tot cas, ha assegurat que el seu executiu manté i mantindrà la seva “oferta de diàleg” a la Generalitat de Catalunya i a la societat catalana, però ha advertit que aquest diàleg ha de tenir lloc “sempre dins de la llei”.

“Els funcionaris de Catalunya compliran la llei i el que ordeni el TC”

Méndez de Vigo també ha fet referència a una de les incògnites del tram final del procés per a la celebració dels referèndum: el paper dels funcionaris. El portaveu del govern espanyol s’ha mostrat convençut que els funcionaris catalans no desobeiran el TC: “Els funcionaris complim la llei i estic segur que els funcionaris de Catalunya compliran la llei i el que ordeni el TC”, ha dit.