Benito Hernàndez, un turista català veí de Vila-seca, de cinquanta anys va morir a l’incendi de la residència hotelera Marian a Lourdes el passat 21 d’agost. Altres tres turistes, lleugerament intoxicats pel fum, van ser auxiliats pels bombers i evacuats al centre hospitalari de Lourdes.
El foc esclatà a les 14:30. i es va produir en una sala del setè pis situada darrere de l’Hotel du Paradis, amb vistes a l’avinguda del Paradís, a uns 500 metres del Santuari a la vora del Gave. El foc es va estendre als dos nivells superiors, incloent el sostre.
Tots els ocupants de la residència, que podia allotjar fins a 290 persones en la seva capacitat màxima, van estar evacuats. Poc a poc, es va posar en marxa un dispositiu inusual. Es van mobilitzar uns seixanta bombers dels centres de rescat de Lourdes, Bagnères-de-Bigorre, Argeles-Gazost, Tarbes i Vic-en-Bigorre.
Quatre manegues de foc van aconseguir superar les flames. Durant hores i minuts, es va confirmar la sospita d’una persona atrapada a les flames, sobretot perquè el seu company no podia arribar al telèfon. Finalment, els bombers van trobar el cos carbonitzat. “En aquest moment no coneixem les causes i circumstàncies precises del foc”, va respondre el fiscal. “Atès que el foc no està completament controlat en aquest moment, no podrem fer les conclusions d’ús abans de demà “.
Benito Hernández, segons ha informat la premsa francesa, va morir en el incendi que es va declarar per motius desconeguts al seu apartament de la setena planta de la residència de turisme Villa Mariale de Lourdes, situada a uns 500 metres del santuari.
La seva dona que l’acompanyava a l’habitació, es trobava a la recepció en el instant que es va produir el desafortunat incendi. Tot i que va ser conscient de que sonava l’alarma containcendis, no va ser fins al cap de uns moments que s’assabentava que els fets es produïen a la setena planta on estaven allotjats.
Diversos testimonis apunten a una explosió o mal funcionament elèctric sense la possibilitat d’un enllaç amb el foc. Les causes del foc “són probablement accidentals sense que sigui possible precisar amb certesa l’origen del foc”, va dir el fiscal de Tarbes en unes declaracions als mitjans de comunicació. Una cosa és certa: “El comitè de seguretat va donar una opinió favorable a l’obertura de l’establiment a principis de la temporada”, afegeix el subdirector encarregat de la seguretat de Philippe Subercazes.
Per Christian Gélis, president de la Unió dels comerços de l’hostaleria (UMIH) de Lourdes i els Hautes-Pyrenees, “les residències turístiques no s’han de confondre amb els hotels, no estan subjectes a la mateixa legislació i ordenances municipals. Per exemple, els apartaments d’una residència turística no estan connectats a un centre d’alarma, que hagués pogut impedir la ràpida propagació del foc. Els estàndards de seguretat només s’apliquen a la zona de recepció i no als apartaments Per a nosaltres, és una competència injusta i il·legal i sobretot un risc per al client, aquest accident es tindrà que tractar com una advertència sobre l’estat d’aplicació de les normes de seguretat contra incendis en aquest tipus d’establiment.