L’Observatori de la Qualitat de l’Aire presenta el primer cicle complet de cinc anys de compostos orgànics volàtils

Es consolida l’estudi dels episodis puntuals d’1,3 Butadiè que serveix perquè les empreses puguin millorar processos i aconseguir avenços tal com es va fer amb el Benzè

Els valors mitjans de Benzè i d’1,3 Butadiè continuen per sota del límit d’immissió que estableix la legislació i dels valors de referència

Amb la incorporació dels ajuntaments de Tarragona i Vila-seca ja són 18 les entitats i institucions adherides a l’Observatori

Actualment, es monitoritzen de manera continuada 22 nuclis de població del Camp de Tarragona, Prades, Lleida, Barcelona i Girona

Avui s’ha presentat la sisena edició de l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona (OQACT), un projecte que impulsa Repsol, amb el suport de l’AEQT, la coordinació de l’Institut Cerdà i la direcció científica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que avalua les immissions i la presència de Compostos Orgànics Volàtils (COV) al Camp de Tarragona. L’Observatori ja acumula un cicle sencer de cinc anys d’anàlisis i prop de 70.000 dades sobre la qualitat de l’aire, que configuren una eina per a l’estudi i la presa de decisions al servei de la indústria química, els ajuntaments, la societat i el territori.

Per primera vegada -i gràcies al treball dut a terme pel catedràtic de Química Analítica de la Universitat Rovira i Virgili, Dr. Francesc Borrull- durant l’exercici 2023 l’Observatori ha consolidat l’avaluació en continu de les immissions d’1,3 butadiè durant un any sencer, mitjançant un cromatògraf en línia instal·lat al Morell i un altre, que encara està en període de proves, a Constantí. Aquesta informació permetrà a les empreses poder analitzar amb detall tots els episodis puntuals de l’any i, en conseqüència, millorar operacions internes que puguin estar vinculades a aquestes puntes, com ja es va fer en el seu dia amb el Benzè, a través dels mesuradors de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat de Catalunya. Per tant, es tracta d’una eina molt pràctica per aplicar millores i obtenir un major coneixement.

En el cas del benzè, s’ha comprovat que el valor mitjà anual en les diferents poblacions durant el 2023 no supera el valor de 2 µg/m3, molt per sota del valor límit de 5 µg/m3 regulat pel Reial Decret 102/2011.  En el cas de l’1,3 butadiè, la mitjana anual en les diferents poblacions tampoc no supera el valor de referència utilitzat per l’Observatori que, en aquest cas, en absència de regulació, és el que es recomana en zones d’immissió d’Ontàrio de 2 µg/m3, tot i que alguns valors s’hi acosten.

L’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona va començar el 2018 amb una prova pilot d’anàlisi en 6 punts del territori i amb 4 mostreigs mensuals de 14 dies. A partir de 2019, l’abast de l’Observatori ja va arribar a més d’una vintena de punts i 12 mostreigs mensuals de 14 dies, cobrint tot el territori del Camp de Tarragona i tot l’any amb el propòsit de mesurar més de 60 Compostos Orgànics Volàtils característics de la zona per les seves activitats industrials.

Actualment, doncs, es mesuren 22 punts de mostreig d’11 municipis del Camp de Tarragona (el Morell, la Pobla de Mafumet, Constantí, Perafort-Puigdelfí, Tarragona, Reus, Vilallonga, Alcover, Valls, Vila-seca i la Canonja) més quatre punts en ciutats de referència per valorar comparacions. Aquests quatre punts més estan situats a Prades, com a població amb poca activitat contaminant; Barcelona, com a ciutat on cal tenir en compte l’impacte que hi té, per exemple, el trànsit, i a les ciutats de Lleida i de Girona, com a comparables amb Tarragona. Les dades obtingudes durant aquests anys han permès tenir una visió realista de la situació i a la vegada visualitzar les localitzacions on es produeixen els valors mitjans més elevats dels compostos en estudi, per tant, indicar on s’hauria d’intensificar la monitorització per tal de tenir una informació més exhaustiva de la situació.

A l’estudi es presta especial atenció als compostos que es fabriquen en les instal·lacions del Camp de Tarragona, que com se sap, singularitzen l’atmosfera de la zona, com per exemple el benzè, l’1,3 butadiè i el 1,2 dicloroetà, entre d’altres. Com és conegut, no existeix normativa per al control d’aquests compostos, tan sols per al benzè i, per tant, no acostuma a ser habitual el seu control, tan sols en algunes anàlisis puntuals per part de la Generalitat de Catalunya. 

Pel que fa al benzè, els valors de la mitjana anual en totes les poblacions són notòriament inferiors als 5 µg/m3 indicats per la normativa. A més, com que és un compost que també es mesura en els equips en línia de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat de Catalunya a Constantí i Puigdelfí (Perafort), es poden comparar els mesuraments que mostren aquests sistemes de la XVPCA amb la metodologia de captadors passius que utilitza l’Observatori, obtenint una gran coincidència de resultats que demostren la robustesa de les anàlisis de l’Observatori.

Respecte de l’1,3 butadiè, la mitjana anual tampoc supera el valor de referència que s’utilitza a Ontàrio (Canadà) de 2 µg/m3, però sí que s’obtenen, en alguns punts, valors de mitjana molt propers a aquesta referència. Les zones més afectades són les properes a les plantes de producció i també algunes de les poblacions situades al polígon sud.

Tarragona i Vila-seca s’incorporen a l’Observatori

L’Informe-Observatori s’estructura amb un comitè de direcció format per Repsol, l’AEQT i la coordinació de l’Institut Cerdà, i un comitè tècnic amb la direcció científica del grup de recerca CROMA de la Universitat Rovira i Virgili i els responsables de medi ambient de les empreses. A més, l’Observatori és un projecte participatiu amb el territori i amb aquest propòsit s’ha dotat d’un Consell Social integrat pels municipis de la Pobla de Mafumet, el Morell, Constantí, Perafort-Puigdelfí, Vilallonga del Camp, la Canonja, Reus i Valls, pel Consell Comarcal del Tarragonès, i per entitats com la Cambra de Comerç de Tarragona, la Cambra de Comerç de Reus, el Port de Tarragona, l’Associació Hotelera de la Província de Tarragona, l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona, l’Associació d’Empreses de Serveis de Tarragona i el sindicat UGT – FICA de les Comarques de Tarragona. A aquestes entitats i institucions, cal afegir la incorporació, aquest mateix any, dels ajuntaments de Vila-seca i de Tarragona.

De la direcció tècnica de l’Observatori en tenen cura el catedràtic de Química Analítica de la URV, Dr. Francesc Borrull, i la doctora Laura Vallecillos.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

Anatrac expandeix el seu abast internacional exportant a 48 països de quatre continents

Des de la seva fundació el 2002, Anatrac ha treballat per portar els seus avançats…

1 setmana ago

Grupo Fermator posa en marxa la seva segona fàbrica a l’Índia

Grupo Fermator, multinacional reusenca referent en la producció de portes d'ascensor, ha posat en marxa…

3 setmanes ago

Grupo Vivanco y Eiffage envían por barco un primer pedido de 50.000 toneladas de árido de Vilanova d’Escornalbou a EEUU

Grupo Vivanco, con sede central en Reus, y Eiffage han unido sus fuerzas y han…

3 setmanes ago

El cementiri de Tarragona estrena un espai de memòria per al dol gestacional, perinatal i neonatal

La Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, propietària del cementiri, ha impulsat aquesta…

3 setmanes ago

El Teta, festival feminista de Tarragona, escalfa motors

Tarragona se situa aquest divendres a la tarda al centre de la creació cultural en clau…

3 setmanes ago

Empresaris de Tarragona destaca la importància de la formació d’un Govern ràpid per impulsar els motors econòmics regionals

Amb les recents eleccions catalanes del 12 de maig i les pròximes eleccions europees del…

1 mes ago