Ulleres solars amb lents equipades amb cèl·lules solars orgàniques que alimenten amb electricitat dos sensors situats en els laterals.
A ple sol, no és imprescindible que les ulleres siguin del tot transparents. De fet, sol ser millor que interceptin part de la llum, i per això fem servir ulleres de sol. I si es pogués aprofitar aquesta llum interceptada per generar electricitat? Aquesta possibilitat ha estat explorada recentment per l’equip d’Alexander Colsmann, cap del Grup de Sistemes Fotovoltaics Orgànics a l’Institut de Tecnologia de la Llum (LTI), dependent de l’Institut Tecnològic de Karlsruhe (KIT) a Alemanya. L’ús de cèl·lules solars semitransparents en ulleres pot permetre energitzar microprocessadors i altres dispositius electrònics miniaturitzats i de baix consum energètic. Es tracta d’un exemple pioner de futures aplicacions mòbils alimentades mitjançant energia solar.
Les cèl·lules solars orgàniques són flexibles, transparents i lleugeres, i poden ser fabricades en formes i colors arbitraris. Per tant, són adequades per a una sèrie d’aplicacions que no poden dur-se a terme amb cèl·lules solars de silici convencionals. Colsmann i els seus col·legues han presentat ara unes ulleres amb cèl·lules solars semitransparents de color aplicades sobre lents. Aquestes cèl·lules s’alimenten amb energia elèctrica un microprocessador i dues pantalletes.
Aquestes primeres ulleres solars “intel·ligents” empren l’electricitat que generen a partir de la llum per mesurar i mostrar la intensitat de la il·luminació solar i la temperatura ambiental. Les lents amb cèl·lules solars, encaixades perfectament en una muntura comercial, posseeixen un gruix aproximat de 1,6 mm i un pes d’uns 6 grams, just com les lents de les ulleres de sol tradicionals. El microprocessador i les dues petites pantalles es troben integrats en els dos laterals de les ulleres solars. Utilitzen gràfics de barra per mostrar la intensitat de la il·luminació i la temperatura ambiental. També funcionen en interiors amb il·luminació no inferior a uns 500 Lux, que és l’habitual de la llum artificial en una oficina o en un espai de llum d’un habitatge. Sota aquestes condicions d’enllumenat artificial, cadascuna de les lents “intel·ligents” encara genera 200 milivatios d’energia elèctrica, suficient perquè puguin funcionar dispositius com ara un podòmetre (comptador de passos) o un audiòfon.