El TC reprèn l’activitat coincidint amb els preparatius del referèndum

Façana de la seu del Tribunal Constitucional l'1 d'agost de 2016, durant la reunió d'urgència per analitzar l'escrit del govern espanyol contra Forcadell (horitzontal).

El govern espanyol manté la seva estratègia judicial mentre promet que la Llei de transitorietat no s’aplicarà

ACN Madrid .- El Tribunal Constitucional (TC) reprèn el dia 5 de setembre –una setmana abans de la Diada- la seva activitat en un ple ordinari que s’allargarà els dies 6 i 7, i que coincideix amb la sessió plenària del Parlament de Catalunya, on es podria aprovar la Llei del referèndum avalada per Junts pel Sí i la CUP. Els magistrats es preparen per donar resposta a les iniciatives del Parlament, que ha d’admetre a tràmit les lleis de transitorietat i de l’1-O i aprovar-les -segons els seus promotors- abans de la data de la consulta. El TC té pendent també la sentència sobre la reforma del Reglament del Parlament que permet l’aprovació exprés de les iniciatives, que ja va ser suspesa cautelarment l’1 d’agost. L’executiu espanyol centra el primer àmbit de la seva actuació en aquests recursos i promet que la llei de transitorietat “no s’aplicarà”. El vicesecretari de Política Social del PP, Javier Maroto, ha augurat una resposta “contundent” i “proporcionada” per impedir el referèndum.
El calendari de sessions ordinàries del Tribunal Constitucional inclou només dos plens abans de l’1-O, el dels dies 5, 6 i 7, i un altre el 19, 20 i 21 de setembre, tot i que els magistrats es poden reunir en qualsevol moment a instàncies del seu president, Juan José González Rivas, tal com van fer, per exemple, el 16 de setembre per rebutjar el recurs de súplica contra la suspensió de la reforma del Reglament del Parlament.

El TC té pendent encara emetre la sentència sobre aquesta reforma que permetrà aprovar les Lleis de desconnexió per la via exprés. Fonts del TC no donen per fet que s’abordi en aquest primer ple del curs, tot i que els magistrats ja tenen avançades les tasques un cop van rebutjar per unanimitat –basant-se només en el fet que la petició de l’Estat per a la suspensió cautelar complia els requisits formals – el recurs de súplica del Govern.

Malgrat que el calendari estableix només aquest dos plens, els magistrats estan advertits sobre la possibilitat d’actuar d’urgència en el moment en què la Mesa del Parlament admeti a tràmit les dues lleis pendents a la recta final cap a l’1-O: la llei del referèndum, que Junts pel Sí i la CUP van registrat el 31 de juliol però que encara no ha fet el primer pas per a la seva tramitació, i la Llei de transitorietat, presentada aquest dilluns, que també es votarà abans de l’1-O.

El govern espanyol, mentrestant, manté l’aposta de situar el TC a la primera línia en la resposta a les iniciatives del Govern i del Parlament per fer realitat la desconnexió. A mes de les resolucions, l’executiu té a la seva mà demanar als magistrats que activin les seves noves atribucions ‘coercitives’ per evitar que s’incompleixin les seves sentències, i que permetrien sancions i fins i tot la suspensió de càrrecs públics.

L’executiu espanyol sosté que la Llei de transitorietat presentada aquest dilluns al Parlament “no s’aplicarà” i que el referèndum no se celebrarà, tot i que manté encara la incògnita de les mesures que preveu adoptar sobre el terreny en el cas que el Parlament, la Generalitat o les entitats indepedentistes facin cas omís a una eventual resolució del TC i tirin pel dret en la celebració de la consulta.

Amb tot, fonts de l’executiu espanyol asseguren que seria una reacció “proporcionada” i apunten que qualsevol desmesura en la reacció de l’executiu espanyol per impedir la votació no només alimentaria el victimisme del que -sostenen- es nodreix l’independentisme.