Tarragona, que compta amb més de 100 depuradores actives, acull l’exposició sobre el sanejament a Catalunya
- Les plantes en funcionament a Tarragona i Terres de l’Ebre garanteixen el sanejament al 83% de la seva població
- La mostra itinerant, que s’ha pogut veure a Barcelona, Girona i Manresa, es podrà visitar entre l’1 i el 25 de juny al Tinglado 4 del Port de Tarragona
- L’actual planificació catalana contempla prop d’una seixantena d’actuacions en matèria de sanejament a les comarques tarragonines, amb una inversió propera als 96 milions d’euros
Redacció.- El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, acompanyat per l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, el president del Port de Tarragona, Josep Andreu i el cap de Departament Zona 1 del Departament de Depuració d’Acciona Aigua, Antonio Pozo, ha inaugurat avui l’exposició 500 depuradores. El model de sanejament pioner a Catalunya, una mostra que analitza l’evolució del nostre país a partir de l’entrada en servei dels diversos sistemes de sanejament i quins són els reptes futurs.
A l’acte també hi ha assistit la directora dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a Tarragona, Trinitat Castro, el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili, la diputada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Immaculada Costa, a més de diversos alcaldes i alcaldesses de la zona.
Actualment hi ha 514 depuradores en servei a Catalunya, que permeten sanejar el 97,1% de les aigües residuals generades de la ciutadania. Pel que fa a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, aquestes compten amb més de 100 depuradores actives, que fan possible garantir el sanejament al 83% de la població.
Mostra itinerant
La present exposició, que compta amb la col·laboració d’Acciona Aigua, ja s’ha pogut visitar a Barcelona, Girona i Manresa, aglutinant milers de visitants, i fa un repàs a com ha evolucionat la depuració de les aigües residuals a Catalunya en els últims 40 anys des del desplegament del pla de sanejament, a partir de la dècada dels vuitanta fins l’actualitat. L’activació progressiva de les depuradores ha permès, per una banda, recollir, tractar i reutiilitzar un residu, i per l’altra, millorar la qualitat dels nostres ecosistemes aquàtics.
Inversió de 96 milions d’euros
Actualment hi ha més de 100 depuradores actives a les comarques de Tarragona, que garanteixen el sanejament del 83% de la població. Precisament, les últimes plantes posades en marxa al nostre país han estat la del Catllar (Tarragonès), Porrera (Priorat) i Benifallet (Baix Ebre).
El president del Port de Tarragona, Josep Andreu, ha iniciat l’acte d’inauguració de l’exposició i ha mostrat la seva satisfacció per acollir aquesta mostra al Tinglado 4 del Moll de Costa, i el que aquesta representa pel benestar del país.
En la mateixa línia, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, “el tractament i sanejament d’aigües residuals és una estructura d’Estat. Un servei que no es veuperò que millora la qualitat de vida de les persones.”
En els propers anys és previst que aquest percentatge s’incrementi, arran de les millores previstes en el Pla de Gestió de Districte de Conca Fluvial de Catalunya i el seu Programa de Mesures, que contemplen entre 2017 i 2021 una inversió propera als 96 milions d’euros i que comportarà el desenvolupament de prop d’una seixantena d’actuacions. Destaquen les millores en el sistema de sanejament d’Altafulla (3 MEUR), el sanejament del nucli de Riumar (1,6 MEUR), el sanejament de Paüls (1,2 MEUR), l’ampliació de la depuradora de Cambrils (991.000 euros), l’ampliació de la depuradora de l’Ametlla de Mar (4,5 MEUR), entre d’altres projectes.
Un nou model de sanejament
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, ha posat de relleu que “l’actual model de sanejament ha servit per crear des de zero un pla que ha servit per construir sistemes de sanejament a Catalunya que han contribuit a depurar les aigües residuals i contribuir a la millora qualitativa de les nostres masses d’aigua”. “No obstant això –ha afegit Agustí-, aquest model s’ha de replantejar per afrontar els reptes futurs, buscant un nou equilibri entre l’administració i el món local”.
En aquest sentit, l’Agència Catalana de l’Aigua està treballant en un nou model de sanejament més eficient, més descentralitzat i que permeti passar “d’una relació de subordinació a una de més col·laborativa”, ha conclòs el director de l’ACA.