La carta fa referència a la prohibició d’actes, els escorcolls en impremtes o la citació dels alcaldes
ACN Barcelona .- El Síndic de Greuges de Catalunya ha denunciat davant les instàncies europees de defensa de drets “les greus vulneracions de drets i llibertats fonamentals que s’estan cometent a Catalunya i a l’Estat”. Mitjançant una carta, el Síndic explica que fa “un crit d’alerta” als seus homòlegs i fa una “apel·lació” perquè totes les institucions implicades “abordin de manera immediata el necessari diàleg polític”. Al text es fa referència a l’ordre de la Fiscalia de citar més de 700 alcaldes a declarar, als escorcolls en impremtes o a l’ordre d’interceptar comunicacions sense autorització judicial, entre d’altres. La missiva s’adreça al comissari de drets humans del Consell d’Europa, al director de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, al Defensor del Poble Europeu, a tots els ombudsman europeus, al Defensor del Poble d’Espanya i als defensors autonòmics.
A la carta, el síndic, Rafael Ribó, també fa referència a la prohibició cautelar d’un acte a Madrid en favor del dret a decidir o en “l’aparent prohibició” a TV3 i Catalunya Ràdio “d’informar sobre qualsevol acord o actuació que permeti la preparació i/o celebració del referèndum d’autodeterminació.
El Síndic considera que poden ser mesures manifestament contràries a drets fonamentals reconeguts en la Constitució i l’Estatut, i també en els tractats internacionals ratificats per Espanya, en particular el Conveni europeu de drets humans.
A més, es tracta de mesures contràries a les conclusions d’un recent informe del Comitè d’Afers Jurídics i Drets Humans de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. “Cal recordar que les llibertats ideològiques d’expressió, reunió i informació són pilars de la democràcia i que l’actuació judicial i la persecució de presumptes fets delictius ha d’estar inspirada pel principi de proporcionalitat”, apunta Ribó.
El Síndic s’ha compromès a continuar analitzant les actuacions de les autoritats públiques que tenen incidència a Catalunya pel que fa a l’afectació i la garantia dels drets humans, i tramitarà tot tipus de consulta i queixa fins als àmbits europeus, si escau.