La nova terminal ocuparà 150.000m2 al polígon Puerta Centro – Ciudad del Transporte íntegrament dedicats al transport intermodal de càrrega general
La ministra Reyes Maroto ha descrit la nova infraestructura logística com una “aposta pel transport sostenible i competitiu i motor de creixement econòmic”
El president del Port de Tarragona ha destacat el paper fonamental d’aquesta inversió per a l’estratègia de creixement del port “Horitzó 2023”
Puerta Centro – Ciudad del Transporte ha estat l’escenari de la inauguració oficial de les obres de la PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo, una de les més innovadores plataformes logístiques i de serveis de la Península Ibèrica impulsada pel Port de Tarragona.
L’acte d’inauguració de la 1a fase dels treballs de construcció de la terminal ha consistit en la col·locació de la primera pedra en forma d’urna, en la qual prèviament, cada autoritat ha introduït un objecte i explicat el seu significat. Després de la primera part, dedicada als discursos de cada administració implicada, s’ha procedit a col·locar l’urna en un extrem de el terreny on s’ubicarà la futura terminal i en el descobriment d’una placa commemorativa.
La infraestructura de transport intermodal ocuparà una superfície de 15 hectàrees en el flanc sud del polígon Puerta Centro – Ciudad del Transporte, al costat de la carretera CM101 i integrat al corredor ferroviari d’Henares. Per Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, la nova terminal “és una aposta clara pel transport per ferrocarril, d’acord amb les polítiques que promou la Unió Europea que afavoreixen un transport sostenible i competitiu i motor de creixement econòmic”.
Maroto també ha destacat els avantatges d’aquesta inversió que “suposarà aquesta porta oberta a la mar per a les empreses exportadores i importadores de Madrid i la seva àrea metropolitana i de Castilla-La Mancha a tot just 6 hores de trajecte en ferrocarril”; fet que”reforçarà encara més el paper logístic i industrial de Puerta Centro-Ciudad del Transporte i de les poblacions de Guadalajara, Marchamalo i el seu entorn”.
Per al president del Port de Tarragona, Josep M Cruset, “es tracta d’un projecte il·lusionant que permetrà al Port de Tarragona ampliar la seva activitat cap al centre de la península, obrir una nova finestra d’oportunitat per als clients del Port i potenciar el paper de node logístic estratègic de Tarragona a la Mediterrània i el sud d’Europa “. Cruset, ha situat la PortTarragona Terminal al centre de l’estratègia de creixement del Port”, ja que la seva entrada en funcionament coincidirà amb l’entrada en servei del Corredor Mediterrani, amb el final de la urbanització de la Zona d’Activitats Logístiques i amb l’ampliació de la Terminal Intermodal de La Boella al 2023. Un fet que Cruset ha qualificat com un “moment clau” per al Port de Tarragona que ha batejat com a “Horitzó 2023”.
Inici de les obres
La PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo comptarà amb més de 150.000 metres quadrats en un enclavament estratègic al centre de la Península amb la intermodalitat entre ferrocarril i carretera al centre de l’estratègia de negoci. Aquesta obra té un pressupost total de 15 milions d’euros. En la primera fase del projecte, la iniciada oficialment avui, es destinaran 4 milions d’euros d’inversió per a l’execució dels treballs d’adequació de el terreny i construcció de la plataforma ferroviària.
El calendari amb el qual treballa el Port de Tarragona estableix una durada de set mesos per a aquesta primera fase de el projecte, de manera que a principis de 2022 ja estarà finalitzada. Durant la realització dels treballs en aquesta primera etapa, el Port treurà a licitació la segona fase per a una inversió d’aproximadament 11 milions d’euros, per tal d’eliminar els temps morts en l’execució de el projecte. D’aquesta manera, un cop estigui acabada la primera fase, ja es podrà començar amb la segona, optimitzant el temps i accelerant els terminis marcats en el calendari.
Es preveu que la terminal estigui finalitzada durant el primer semestre del 2023, coincidint en dates amb la posada en funcionament del Corredor Mediterrani a Tarragona, amb la finalització dels treballs d’urbanització i serveis a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona i l’entrada en servei de la terminal intermodal de La Boella, en la qual espreveu invertir uns 20 milions d’euros en els propers 2 anys. La confluència d’entrada en servei dels tres projectes el 2023 suposarà un abans i un després per a la infraestructura portuària tarragonina que reforçarà la seva competitivitat en moviment de càrrega general des de i cap al centre de la península i des de o cap al centre d’Europa.
Un enclavament estratègic per al Port de Tarragona
El paper estratègic que tindrà la PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo en l’estratègia de creixement del Port de Tarragona rau en la millora de la connectivitat del Port i en la capacitat d’ampliar el seu radi d’acció més enllà del seu hinterland actual, format per Catalunya, Lleida, Aragó i part de l’Est de Castella. Aquest projecte obre una finestra d’oportunitat per convertir el Port de Tarragona en una infraestructura de referència per a tot el centre de la Península. La ubicació d’aquest nou node logístic suposa un avanç per a Tarragona ja que es troba a només 70 quilòmetres de la capital de l’Estat, lloc de gran demanda de serveis logístics d’entrada i de sortida de mercaderies, però alhora situada fora de la zona de major congestió logística, actualment molt saturada.
Una de les claus d’aquesta plataforma logística són les inversions previstes a la terminal intermodal bessona de La Boella situada dins de les instal·lacions del Port de Tarragona. Les possibilitats que oferiran les dues infraestructures funcionant a l’uníson facilitarà que qualsevol mercaderia que arribi a Port de Tarragona surti en poques hores per via fèrria direcció a Guadalajara per ser distribuïda cap a qualsevol punt de la península i de sentit invers, convertint el Port de Tarragona com a nova porta de sortida a la mar per a qualsevol empresa ubicada a l’interior d’Espanya.
La PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo serà l’única plataforma logística multimodal d’aquest corredor que podrà operar trens de 750 metres. La seva connexió amb La Boella, reforça la unió i la connexió del Corredor d’Henares amb el Corredor Mediterrani, afavorint la circulació de mercaderies entre la Península i la resta de continent europeu mitjançant aquestes dues plataformes logístiques que el Port de Tarragona operarà de manera coordinada.
Capacitat de creixement
L’estratègia de creixement del Port de Tarragona passa per potenciar el tràfic de càrrega general en què PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo juga un paper fonamental. Aquesta plataforma logística reforçarà la posició del Port de Tarragona com a node estratègic, al canalitzar els principals fluxos comercials nacionals i internacionals amb origen i / o destinació a Madrid i la seva àrea metropolitana, i generant més moviment en termes de trànsit de mercaderies a les dàrsenes tarragonines.
En paral·lel, Tarragona segueix potenciant el transport per ferrocarril mitjançant altres iniciatives comercials. Els altres creixements del Port de Tarragona en moviment de mercaderies per ferrocarril són els recents serveis de connexió amb dos importants nodes logístics del nord d’Europa: Anvers (Bèlgica) i Ludwigshafen (Alemanya). Dues connexions que són fruit de la col·laboració amb l’empresa Ekol Logistics arran de la posada en marxa del servei de Short Sea Shipping que uneix setmanalment Tarragona amb Izmir en només 60 hores.
El Port de Tarragona també ha participat en l’operació d’ampliació de capital de la Terminal Intermodal de Montsó, TIM Monzón, reforçant la seva connexió amb Aragó tant per al transport de granels sòlids (cereals i pinsos) com de càrrega general contenitzada. I en aquesta línia, cal assenyalar que des 2019 s’ha augmentat la freqüència de trens setmanals per al transport de cereals amb destinació a Zuera (Saragossa) i Lleida.
En aquesta trobada institucional han participat Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme; Francisco Toledo Lobo, president de Puertos del Estado; Josep Maria Cruset i Domènech, president del Port Tarragona; Ignacio Hernando Serrano, conseller de Fomento del Govern de Castilla La Mancha; Alberto Rojo Blai, alcalde de Guadalajara; i Rafael Esteve Santamaria, alcalde de Marchamalo. L’acte també ha comptat amb la presència de Pablo Bellido, president de les Corts de Castilla La Mancha; Francisco Tierraseca, delegat de govern de Castilla La Mancha; José Luis Vega president de la Diputació de Guadalajara; Mercedes Gómez, subdelegada de Govern a Guadalajara; i Joan Sabaté, subdelegat de Govern a Tarragona.