Dos Cielos i el Disfrutar guanyan la seva segona
Pel que fa a les dues estrelles, 25 establiments de l’Estat tenen aquesta distinció, a la qual han accedit per primera vegada el Dos Cielos dels germans Torres i el Disfrutar, de l’escola Bulli. Hi entren també per primera vegada el restauran Cabaña Buenavista del Palmar a Múrcia; i el madrileny Coque.
Nous restaurants d’una estrella
L’Enigma, la nova proposta del germà de Ferran Adrià, Albert Adrià, de la mà d’El Barri, va obrir fa poc més d’un any a Barcelona però ha entrat amb força a la guia vermella, obtenint la primera estrella Michelin. També entra a la primera línia gastronòmica l’establiment gastronòmic del Castell de Peralada.
Una menció a part mereix el xef Romain Fornell que, després del trasllat del restaurant Caelis de l’hotel Palace al Ohla, ha revalidat l’estrella Michelin, ja que les normes de la guia vermella obliguen a tornar a guanyar-la quan hi ha un canvi. El Caelis va ser guardonat amb una estrella Michelin el 2005 i es va convertir en l’únic cuiner francès a aconseguir una estrella Michelin al seu país d’origen i una a l’Estat.
Al País Valencià tres establiments aconsegueixen la primera distinció, el restaurant Sucede de València, i els alacantins Audrey’s de Rafa Soler a Calp i El Rodat de Xàbia.
Catalunya perd l’estrella del Céleri
L’única estrella que ha perdut Catalunya en l’edició 2018 de la guia Michelin és la del restaurant Céleri, liderat per Xavier Pellicer i la seva dona, Mercè Carbonell, pel tancament de l’establiment el passat setembre. El restaurant preveu obrir properament en un espai més ampli.
El xef, que anteriorment havia capitanejat els fogons de l’ABaC i, posteriorment, el Can Fabes de Santi Santamaria, va obtenir la primera estrella el mateix any d’obrir el Céleri, al passatge Marimon de la capital catalana.