Els veïns del Parc Francolí no veuen amb bons ulls la propera construcció del Centre Penitenciari Obert al solar del costat de la Guàrdia Urbana de Tarragona
Els veïns consideren que no portarà seguretat a una zona que encara no està acabada de construir. A més, acusen la Generalitat de no voler trobar una alternativa. Fa un any que l’Associació de Veïns va demanar informació al govern sobre el projecte per treballar conjuntament en alguns aspectes, però es va rebutjar perquè l’estat del projecte estava aturat. Mesos després, s’han trobat amb què l’inici de les obres estan previstes per finals d’aquest 2019 i estan preocupats perquè el centre s’ubicarà al costat d’una escola, una llar d’infants i un parc infantil.
Més enllà de les queixes per la ubicació, els veïns de Parc Francolí han denunciat que s’està vulnerant el seu dret a informació, ja que en diverses ocasions han preguntat a la Generalitat pels usos de l’equipament i mai han tingut accés al expedient.
El portaveu del Grup Municipal de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, ha reclamat al govern local (ERC-En Comú Podem) que pressioni la Conselleria de Justícia de la Generalitat per aturar el projecte: “Emplaço a l’actual equip de govern a què traslladin a la Conselleria de Justícia la necessitat de paralitzar aquest projecte i donar prioritat a un Palau de Justícia que permeti agrupar en un sol centre els jutjats i altres dependències judicials que actualment estan repartides en vuit edificis per tota la ciutat”.
Des del carrer Arquebisbe Pont i Gol, davant del solar on s’ubicarà el Centre Obert, el portaveu de Junts per Tarragona ha insistit en el fet que “des de la Generalitat sempre s’havia dit que aquest centre formava part del projecte del Fòrum Judicial i que aquesta seria la prioritat, són dos equipaments que havien de venir conjuntament, sense que finalment sigui així”.
Nadal ha recordat a l’actual equip de govern de la ciutat que “al darrer ple es va aprovar una moció per una amplíssima majoria on es deixava clar que la prioritat havia de ser la ciutat judicial”. De la mateixa manera, ha advertit que el Palau de Justícia no es pot considerar un projecte a curt termini perquè “la seva viabilitat està condicionada a una modificació del POUM en l’àmbit del centre penitenciari actual i pot trigar entre tres i quatre anys perquè hi hagi les plusvàlues que permetin fer front al projecte”.
El portaveu ha lamentat que la reivindicació ja fa molts anys que dura, “Tarragona és l’única capital catalana que no té ciutat de la justícia. Fa massa anys que dura la reivindicació, el 2008 hi va haver el compromís per fer-la realitat i a data d’avui encara no disposem d’aquest equipament”.
La construcció del Centre trigaria un any i mig amb un cost aproximat de 10 milions d’euros.